6.-luokkalainen luontosuhde - Raitanen, Juuso; Lehtinen, Väinö (My University, 2026)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisen luontosuhteen 6.-luokkalaiset omaavat. Tämän lisäksi tarkastellaan, kuinka valitut tekijät vaikuttavat luontosuhteeseen. Tutkimukseen osallistui yhteensä 41 vastaajaa. Luontosuhde käsitteenä on erittäin laaja ja sen muodostumiseen vaikuttaa hyvin moninaiset tekijät. Ympäristö- ja luontoasioiden esiintyessä laajasti yhteiskunnallisissa keskusteluissa, on tärkeää tarkastella, kuinka tulevat sukupolvet kokevat luonnon merkityksellisyyden. Kaupungistuminen sekä teknologian kehitys muuttavat luontosuhteen muodostumisen tekijöitä ja kokemustamme luonnosta. Tutkimus toteutettiin määrällisenä tutkimuksena kyselylomakkeen avulla. Kyselylomakkeen väittämät koskivat vastaajien kokemuksia ja näkemyksiä luonnosta sekä ympäristöstä. Vastaukset analysoitiin SPSS-ohjelmalla ja luontosuhdemittariin saaduista vastauksista muodostettiin summamuuttaja. Tämän avulla tarkasteltiin luontosuhteen vahvuutta sekä luontosuhteeseen vaikuttavia tekijöitä. Tämän tutkimuksen mukaan 6.-luokkalaisten luontosuhde on käytetyn mittariston keskiarvoa korkeampi. Lisäksi harrastuksien määrä sekä vastaajan preferenssi viettää aikaansa mieluummin ulkona viittaavat korkeampaan luontosuhteeseen. Luonto nähdään edelleen merkityksellisenä, vaikka ihmisten vapaa-ajasta ja kiinnostuksen kohteista käydään kasvavaa kilpailua nykymaailmassa. Luontosuhdetta vahvistavista tekijöistä tarvitaan laajempaa tutkimusta, jotta näitä tekijöitä voitaisiin integroida kouluopetukseen.
Keywords: Luontosuhde; luonto; kasvuympäristö; luontoarvot; ympäristökasvatus; opetussuunnitelmat