Tutkimuksia oppilaitosten kemikaaliturvallisuudesta vuosina 2016–2024 : tulosten sovellettavuus perusopetuksen käsityön oppiaineeseen - Härikkä, Henni (My University, 2025)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaista tutkimusta kemikaaliturvallisuudesta on tehty oppilaitosympäristöissä vuosina 2016–2024, ja miten näitä tutkimustuloksia voidaan soveltaa perusopetuksen käsityön oppiaineen oppimisympäristöihin. Aihe on ajankohtainen, sillä aiempi tutkimus on painottunut luonnontieteiden opetukseen, ja käsityön kontekstissa kemikaaliturvallisuutta on tutkittu vain vähän. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena narratiivisella lähestymistavalla. Aineisto kerättiin Finna- ja Volter-tietokannoista, ja analyysiin valittiin 16 tutkimusta, jotka käsittelivät kemikaaliturvallisuutta kouluympäristöissä. Analyysimenetelmänä käytettiin laadullista sisällönanalyysimenetelmää. Tuloksista nousi esiin kolme pääteemaa: kemikaaliturvallisuus opetuksessa, turvallinen käsityön oppimisympäristö sekä yhteisöllinen turvallisuuskulttuuri. Näitä tarkasteltiin kuuden turvallisuuden osa-alueen näkökulmasta: fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen, pedagoginen, rakenteellinen ja ympäristöllinen turvallisuus. Tutkimus osoittaa, että kemikaaliturvallisuus koulussa ei ole vain tekninen tai yksilöllinen kysymys, vaan osa laajempaa kouluyhteisön toimintakulttuuria ja opettajan asiantuntijuutta. Tuloksia voidaan hyödyntää erityisesti opettajankoulutuksen kehittämisessä ja koulujen turvallisuuskäytäntöjen päivittämisessä. Lisäksi tutkielma nostaa esiin tarpeen tutkia lisää käsityön kaltaisten käytännönläheisten oppiaineiden turvallisuutta. Avainsanat: turvallisuus, kemikaaliturvallisuus, perusopetus, käsityön oppiaine, oppimisympäristö
Keywords: turvallisuus, kemikaaliturvallisuus, perusopetus, käsityön oppiaine, oppimisympäristö