Tuttu tutkimaton: Ruotsinlaivat kulttuurisena kokemuksena - Männistö-Funk, Tiina; Taavetti, Riikka (Finland, 2026)
Katsausartikkelissa käsitellään Suomen ja Ruotsin välillä risteileviä matkustus- ja risteilyaluksia, eli ruotsinlaivoja, koskevaa tutkimusta. Vaikka ruotsinlaivat ovat erityisesti Suomessa yleinen vapaa-ajan ja matkustuksen muoto sekä lähes kaikkien tuntema kulttuurinen ilmiö, niitä on tutkittu varsin vähän. Erityisesti matkustajien kokemuksia sekä laivojen kulttuurisia representaatioita on tarkasteltu tutkimuksessa niukasti. Aiempi tutkimus on monitieteistä ja sirpaleista ja siinä korostuvat erilaisten instituutioiden, kuten museoiden ja laivayhtiöiden itsensä, julkaisema tutkimus. Artikkelissa rakennetaan kokonaiskuva olemassa olevasta historiallisesta ja kulttuurintutkimuksellisesta ruotsinlaivoja koskevasta tutkimuksesta sekä tarkastellaan ruotsilaivoja osana kansainvälistä risteilyturismin tutkimusta. Katsauksen päätteeksi hahmotellaan tutkimuksen mahdollisia tulevaisuuden suuntia aiemman tutkimuksen katvealueiden pohjalta. Katsauksen loppupäätelminä todetaan, että ruotsinlaivojen merkityksen vuoksi niiden tutkimusta kaivataan lisää, aivan erityisesti matkustajien kokemusten näkökulmasta. Lisäksi erilaiset vähemmistöasemat ja niiden vaikutus ruotsinlaivojen kokemiseen ovat toistaiseksi tutkimatta. Samoin tutkimuksella tästä erityisestä suomalaisesta ja ruotsalaisesta ilmiöstä olisi annettavaa kansainväliselle keskustelulle risteilymatkustuksen historiasta ja nykypäivästä.