Oikomishoidon retentiovaiheessa käytettävien metallilankojen ja kuitukomposiittilankojen taivutusjäykkyys - Salminen-Mäki, Tuulia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tässä tutkimuksessa verrattiin oikomishoidon ylläpitovaiheessa käytettävien kuituvahvisteisten komposiittilankojen ja metallilankojen taivutusjäykkyyksiä. Hoitotuloksen säilymisen kannalta on tärkeää, että käytetty lanka on mekaanisilta ominaisuuksiltaan sopivaa. Lankojen taivutusjäykkyydet määritettiin kolmipistetaivutuksella, jossa lanka tuetaan molemmista päistään ja sitä taivutetaan keskeltä, ja määritetään taivutukseen käytetty voima. Tutkimuksessa analysoitiin vesisäilytyksen ja sen seurauksena tapahtuvan veden imeytymisen vaikutusta kuitukomposiittilankojen mekaanisiin ominaisuuksiin, sillä suussa lankaan pääsee imeytymään vettä syljestä. Lisäksi tutkittiin myös valokovetusajan vaikutusta kuitukomposiittilangan taivutusjäykkyyteen. Kliinisessä käytössä lanka kovetetaan potilaan suussa, jolloin optimaalisen valokovetusajan määrittäminen on tärkeää. Tutkimuksessa käytettiin ruostumattomasta teräksestä ja koboltti-kromiseoksesta valmistettuja metallilankoja sekä kuituvahvisteista komposiittilankaa Everstick Orthoa (StickTech Oy, Turku). Tutkituista langoista jäykimpiä olivat ruostumattomasta teräksestä valmistetut ei-säikeiset metallilangat. Metallilangoista pienimmät taivutusjäykkyydet todettiin säikeistä punomalla valmistetuilla metallilangoilla, joiden taivutusjäykkyys oli lähimpänä kuitukomposiittilankojen taivutusjäykkyyttä. Pidempi valokovetusaika teki kuitukomposiittilangasta jäykemmän. Tutkimuksen perusteella vaikuttaa, että vesisäilytys heikentää kuitukomposiittilankaa.