Pitkittynyt leikkauksenjälkeinen kasvokipu - Hirvonen, Iris (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Kirjallisuuskatsaus käsittelee pitkittynyttä leikkauksenjälkeistä kasvokipua. Aineistona on käytetty PubMed-tietokantaa ja alan kirjallisuutta. Katsauksen tarkoituksena on kerätä tähänastinen tieto kivun pitkittymisen syistä ja hermostotason muutoksista kroonisessa kivussa sekä leikkauksenjälkeisen pitkittyneen kivun yleisyydestä ja riskitekijöistä. Lisäksi katsauksessa käydään läpi myös neuropaattisen kivun hoito ja iatrogeenisen neuropaattisen kivun mahdollinen ennaltaehkäisy. Leikkauksenjälkeinen pitkittynyt kipu on yleistä ja suuri osa siitä on tyypiltään neuropaattista kipua. Hammaslääketieteellisiin kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy kolmoishermon vaurioitumisen riski. Kolmoishermovaurion jälkeen n. 5%:lle kehittyy neuropaattinen kipu. Pitkittynyt leikkauksenjälkeinen kipu on IASP:n määritelmän mukaan alkanut leikkauksen jälkeen, jatkunut yli 2 kk tai normaalia postoperatiivista kipua pidempään, muut kivun aiheuttajat on suljettu pois, kipu ei liity leikkausta edeltäneeseen kipuun ja on varmistettu, että leikkaus toteutui asianmukaisesti. Hermovaurion aiheuttamaan neuropaattiseen kipuun liittyy myös tuntomuutoksia. Tuntomuutosten perusteella hermovauriota voidaan epäillä ja tarvittaessa tehdä lisätutkimuksia (kvantitatiiviset tuntokynnysmittaukset ja neurofysiologiset tutkimukset). Kivun pitkittymiseen vaikuttavat akuutin kudosvaurion laajuuden ja akuutin kivun voimakkuuden ohella hermoston plastisiteetti, psykososiaaliset tekijät ja perimä. Neuropaattisen kivun diagnosoiminen ja hoitaminen ajoissa on tärkeää, koska ajoissa aloitettu adekvaatti hoito parantaa kivun prognoosia. Neuropaattisen kivun hoidossa keskeistä on kivun lääkehoito. Ensilinjan lääkehoitosuositukset ovat trisykliset antidepressantit (amitriptyliini ja nortriptyliini), antiepileptit gabapentiini ja pregabaliini sekä SNRI-lääkkeistä venlafaksiini ja duloksetiini. Neuropaattinen kipu voi olla vaikeahoitoista ja joskus sopivan lääkityksen löytäminen hankalaa. Ennaltaehkäisyssä on olennaista hermokudosta säästävä ja hermovauriota välttävä tarkoin suunniteltu leikkaustekniikka. Hermovaurion sattuessa kivun pitkittymisen ehkäisyssä olennaista on ajoissa aloitettu lääkehoito kivun kroonistumista estämään.