Modernit suosittelujärjestelmät - Castrén, Casper (My University, 2026)
Suosittelujärjestelmät pyrkivät suosittelemaan käyttäjälle tuotteita. Suosittelujärjestelmiä on olemassa useita eri tyyppejä. Internetsivuilla useimmiten käytetyt suosittelujärjestelmät perustuvat yhteistoiminnalliseen suodatukseen. Yhteistoiminnallinen suodatus perustuu käyttäjien antamiin arvioihin tuotteista. Käyttäjältä voidaan saada arviointeja tuotteista suoraan esimerkiksi numeerisella asteikolla tai tykkäyksillä ja epäsuorasti esimerkiksi katseluajalla tai kuuntelukerroilla. Internetsivuilla on usein suuri määrä tuotteita ja käyttäjiä verrattuna arviointeihin. Tätä kutsutaan datan harvuudeksi. Datan harvuus heikentää yhteistoiminnallisen suodatuksentehokkuutta. Uusia suosittelujärjestelmiä, jotka pyrkivät tekemään parempia suosituksia, kehitetään jatkuvasti. Tässä tutkielmassa käsitellään suosittelujärjestelmien ja yhteistoiminnallisen suodatuksen perusteet sekä minkälaisia uusia suosittelujärjestelmiä on kehitetty viime vuosien aikana.bTutkielmassa käsitellyt suosittelujärjestelmät ovat saavuttaneet testeissä hyviä tuloksia suositusten tarkkuuden osalta, varsinkin kun testissä käytetyn datan harvuus on suurta.
Keywords: suosittelujärjestelmät; yhteistoiminnallinen suodatus