Suomalaisten pörssiyhtiöiden pääomarakenteen valinta : korkotaso ja rahoitusteoriat - Haikonen, Esa (My University, 2024)
Pääomarakenne on yksi keskeisimpiä yritysrahoituksen osa-alueita ja yhtiölle oikeanlaisen pääomarakenteen valitseminen on aikaisemmissa tutkimuksissa osoitettu suoraan vaikuttavan yhtiön arvoon ja kannattavuuteen. Pääomarakenteella tässä tarkoitetaan yhtiön toiminnan rahoittamiseksi hankkimaa pääomaa ja sen rakennekokonaisuutta. Yritysten pääomarakennetta kuvaamaan on kehitetty eri teorioita, kuten trade off -teoria, pecking order -teoria ja ajoitusteoria. Yksi merkittävä ja mielenkiintoinen tekijä yritysten pääomarakenteen valintaan on yleinen korkotaso. Barry ym. (2008) mukaan, kun korkotaso on matalalla yritykset laskevat liikkeelle huomattavasti enemmän velkakirjoja ja korkotason vaikutus yritysten velkaantuneisuuteen säilyy tutkimuksen mukaan merkittävänä, vaikka muut lainan ottamiseen vaikuttavat tekijät eliminoidaan pois. Näiden tutkimusten mukaan yritykset toimivat siis ajoitusteorian mukaisesti ja yhtiöiden velkaisuus kasvaa, silloin kun korkotaso on matalalla. Tässä tutkimuksessa selvitetään suomalaisten pörssiyhtiöiden päätöksentekoa omasta pääomarakenteestaan, pääomarakenteiden rahoitusteorian mukaisuutta sekä korkotason vaikutusta tavoite pääomarakenteisiin. Tutkimus toteutettiin haastattelututkimuksena, jossa haastateltiin yhdeksää kokenutta rahoitusjohtajaa suomalaisista pörssiyhtiöistä, yhtä pankin rahoitusedustajaa ja kahta rahoituksen asiantuntijaa. Tämän tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että suomalaisten pörssiyhtiöiden valitun tavoitepääomarakenteen perusteena on varmistaa haluttu luottoluokitus, hyvä maksuvalmius ja rahoituksellinen joustavuus. Rahoituspolitiikassa ollaan konservatiivisia ja pyritään välttämään riskiä. Keskeinen asia on, että pääomarakenne tukee liiketoimintastrategiaa kaikissa olosuhteissa. Tutkimustulosten perusteella näyttää siltä, että suomalaiset pörssiyhtiöt eivät muuta pääomarakennettaan korkotason muuttuessa eivätkä haastatellut rahoitusjohtajat nähneet mahdollisena sellaista tilannetta, että yritys pyrkisi ajoittamaan toimintansa pääomamarkkinoilla ja siten hankkivansa hyötyä. Pääomarakenteen aggressiivinen säätäminen nähdään suomalaisissa pörssiyhtiöissä hyvin riskisenä toimintana, eikä siihen ole käytännössä järkevää mahdollisuutta johtuen yritysten ja rahoitusmarkkinoiden pienestä koosta Suomessa. Tutkimuksen tulosten perusteella näyttää siltä, että suomalaiset pörssiyhtiöt eivät toimisi ajoitusteorian mukaisesti korkotason muuttuessa.
Keywords: pääomarakenne, korko, pääomarakenneteoriat, markkinoiden ajoittaminen