Effect of M&A on shareholder value : Evidence from the global aviation industry - Halme, Anna-Sofia (My University, 2023)
Airlines have faced numerous challenges during the past decades including a constantly changing business environment, increasing competition and macroeconomic shocks such as the COVID-19 pandemic. Growth is usually considered as a necessity to survive in this environment and mergers and acquisitions (M&A) are often said to be the most powerful tool for airlines to grow. The aim of this paper is to analyze, whether M&A in the global aviation industry has an impact on shareholder value and what the explanatory factors behind these effects are. The research questions are answered with the aid of an event study combined with additional subsample analysis and linear regression. The research data comprise 365 global transactions involving publicly listed airlines starting from 1989 and ending in 2021. This study finds that acquirers, targets, and sellers all earn statistically significant positive abnormal returns around the announcement date and that abnormal returns are highest for the target’s shareholders. From the acquirer’s perspective, positive effects on abnormal returns can be observed for majority stake acquisitions and horizontal integration transactions. This indicates that acquisitions in the airline industry really are about synergy benefits through market consolidation. Also, shareholders seem to benefit if the target acquired is located in Continental Europe. Target shareholders benefit from significantly higher abnormal returns if the purchase price or at least parts of it is paid with stocks and a majority stake is acquired. For the sellers, the impact of the payment method is less clear, but there is evidence that transactions with stock payment components have a negative effect on shareholder value. With regards to timing, target shareholders benefit if the transaction occurs during times of economic challenges, whereas divestments during challenging times have a negative impact on shareholder value for the sellers.

Ilmailualan toimijat ovat viimeisten vuosikymmenten aikana kohdanneet monenlaisia haasteita liiketoimintaympäristön muuttuessa ja kilpailun kiristyessä samalla, kun makroekonomiset shokit kuten koronapandemia ovat ravistelleet toimialaa. Kasvu nähdään välttämättömyytenä, kun puhutaan lentoyhtiöiden selviytymisestä markkinoilla ja yrityskauppoja pidetään usein tehokkaimpana keinona lentoyhtiöiden kasvuun. Tämän työn tarkoitus on tutkia, onko yrityskaupoilla vaikutusta osakkeenomistajien arvoon ja mitkä ovat selittäviä tekijöitä sen taustalla. Yrityskauppojen vaikutusta tutkitaan tapahtumatutkimuksella, jossa lentoyhtiöiden toteutuneita tuottoja yrityskaupan julkistuksen hetkellä verrataan niiden arvioituun normaaliin tuottoon. Yhtiön ja transaktion ominaisuuksiin perustuvia eroja ylituotoissa tutkitaan aliotoksilla ja jotta voidaan tunnistaa selittävät muuttujat, suoritetaan regressioanalyysi. Tutkimusdata sisältää 365 listattujen lentoyhtiöiden tekemää globaalia transaktiota aikavälillä 1989–2021. Tutkimustulokset osoittavat kaikkien osapuolten hyötyvän yrityskauppatilanteesta. Sekä ostajien, kohteiden että myyjien osakkeenomistajat ansaitsevat tilastollisesti merkitseviä ylituottoja kaupan julkistamishetken lähellä siten, että korkeimmat ylituotot kohdistuvat kohdeyhtiön osakkeenomistajille. Ostajan kannalta parhaat hyödyt saavutetaan horisontaalisen integraation tapauksessa kaupan kohdistuessa enemmistöosuuteen, mikä indikoi lentoyhtiöiden tavoittelevan synergiaetuja. Lisäksi hyötyä saavutetaan kohdeyhtiön sijaitessa Manner-Euroopassa. Kohteen osakkeenomistajat saavuttavat korkeimmat ylituotot enemmistökaupoista, joissa kauppahinta on maksettu ainakin osittain osakkeilla. Myyjien kohdalla maksumetodin merkitys on vähemmän selkeä, mutta tulokset indikoivat osakemaksun vaikuttavan myyjäyhtiön omistajien ylituottoihin negatiivisesti. Mitä tulee ajankohtaan, kohdeyhtiöiden omistajat hyötyvät parhaiten kauppojen sijoittuessa taloudellisesti haastaville aikakausille, kun puolestaan myyjäpuolella vastaava ajankohta aiheuttaa negatiivisen vaikutuksen. Tämä liittynee siihen, että taantuma-aikoina suoritettava valuaatio on usein normaaliolosuhteita heikompi, mistä ostaja hyötyy vastapuolen joutuessaan myymään liian alhaiseen hintaan.
Keywords: event study, airlines, abnormal returns, market model, Fama French Three-factor model, market consolidation, shareholder value, tapahtumatutkimus, lentoyhtiöt, ylituotot, markkinamalli, Fama French kolmifaktorimalli, markkinakonsolidaatio, omistaja-arvo