Koko kansan meppi? : Poliittisen subjektin rakentaminen Li Anderssonin vuoden 2024 europarlamenttivaalikampanjassa - Nykänen, Aarni (My University, 2025)
Populististen puolueiden ja liikkeiden suosio on viimeisten vuosikymmenten aikana ollut globaalisti kasvussa. Populismi on noussut keskiöön sekä julkisessa että akateemisessa keskustelussa. Populismia käsitteenä käytetään kuvaamaan hyvin erilaisia politiikanteon tyylejä. Aiemmassa tutkimuksessa populismin määrittelyt eroavat toisistaan huomattavasti. Tämän tutkielman yhtenä tarkoituksena on tarjota mahdollisimman selkeä käsitys populismista. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä toimii Ernesto Laclaun populismin teoria. Teorian mukaan populismi on artikulaation muoto, jossa ”meitä” rakennetaan kielellisesti vastakkainasettelussa ulkopuoliseen. Teoria perustuu käsitykseen kielenkäytöstä poliittisen todellisuuden rakentamisena. Laclaun mukaan populismi on vaihtelevissa määrin osa kaikkea politiikkaa. Tutkielman toinen ja olennaisin tavoite on analysoida poliittisen subjektin rakentamista Li Anderssonin vuoden 2024 europarlamenttivaalikampanjassa. Subjektilla tarkoitetaan vastakkainasettelussa omalle puolelle asemoitavaa. Se koostuu vaatimuksista, jotka kohdistuvat vastapuoleen, ja jotka potentiaalinen tukija voi tunnistaa omakseen. Subjektin rakentaminen on yhtäältä vaatimusten artikuloimista ja toisaalta ihmisten mobilisoimista osaksi ”meitä”. Tutkielman aineistona toimivat Li Anderssonin europarlamenttivaalikampanjaa koskevat julkaisut hänen Facebook-sivultaan. Aineistoa tarkastellaan Laclaun teorian kanssa yhteen kietoutuvan retorisperformatiivisen diskurssianalyysin avulla. Metodi ymmärtää kielenkäytön todellisuuden rakentamisena ja tarkastelee sen seurauksia. Analyysi osoittaa, että Andersson rakentaa vastakkainasettelua suhteessa perinteiseen oikeistoon, laita- ja äärioikeistoon sekä näiden potentiaaliseen liittoon. Oikeiston nähdään uhkaavan tärkeitä arvoja, kuten ilmasto- ja ympäristötoimia, työntekijöiden ja nuorten asemaa sekä rikkovan kansainvälistä oikeutta. Uhatuista arvoista muodostuu subjektin osasina toimivia vaatimuksia.
Keywords: populismi, poliittinen subjekti, tyhjä merkitsijä, affektiivinen mobilisaatio