Käytettävyyden attribuutit ja mittarit ohjausjärjestelmien suunnittelussa - SCADA-järjestelmän käytettävyys metsäteollisuudessa - Haikonen, Eino (My University, 2024)
Käytettävyys viittaa tietotekniikassa jonkin sovelluksen tai järjestelmän helppokäyttöisyyteen. Käyttäjäkokemus kuvaa puolestaan sovelluksen tai järjestelmän käyttöön kohdistuvia ja liittyviä tunteita. Yhdessä käytettävyys ja käyttäjäkokemus liittyvät ihmisten ja tietokoneiden väliseen vuorovaikutukseen ja helppokäyttöisten käyttöliittymien suunnitteluun. Hyvä käytettävyys on tyypillisesti haastavampi saavuttaa kompleksisten järjestelmien kohdalla. Tällaisia järjestelmiä ovat esimerkiksi nykyaikaiset teollisuudessa käytettävät ohjausjärjestelmät. Tässä tutkielmassa tarkastellaan kirjallisuuskatsauksena järjestelmien käytettävyyden merkitystä tulevaisuuden teollisessa tuotannossa ja etsitään hyviä lähtökohtia järjestelmien suunnittelulle ja kehitykselle käytettävyyden kannalta. Tutkielmassa esitetään katsaus käytettävyyttä ja käyttäjäkokemusta tutkivaan tutkimusalaan sekä muodostetaan teoreettinen viitekehys käytettävyydestä kokoamalla yhteen tutkimusalalla käytettyjä käytettävyyden attribuutteja ja mittareita. Tutkielman yhteydessä on toteutettu myös empiirinen tapaustutkimus, jossa on tutkittu teollisessa tuotantolaitoksessa käytössä olevan SCADA-ohjausjärjestelmän käytettävyyttä ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksessa on tunnistettu järjestelmää käyttävien operaattorien käyttökokemusten perusteella, missä SCADA:n käytettävyydessä on onnistuttu ja mitkä ovat sen kehittämiskohtia. SCADA:n käytettävyyden tapaustutkimuksen toteutuksessa on hyödynnetty tutkielmassa tunnistettuja käytettävyyden attribuutteja ja mittareita. Tapaustutkimus tarjoaa samalla tutkielman teoreettista osuutta ja aihealuetta tukevan syventävän näkökulman ohjausjärjestelmien käytettävyyteen nykyaikaisessa teollisuudessa.