Lapsuudessa koetun seksuaaliväkivallan yhteys tunnesäätelyyn aikuisuudessa - Kiviranta, Anna; Roos, Ida (My University, 2025)
Systemaattisen katsauksen tavoitteena oli selvittää, onko lapsuudessa koettu seksuaaliväkivalta yhteydessä tunnesäätelyyn aikuisuudessa ja onko yhteyttä löydettävissä johonkin tiettyyn tunnesäätelyn osa-alueeseen. Tunnesäätelyllä tarkoitetaan yksilön yritystä tunnistaa omia tunteitaan, milloin ne esiintyvät sekä sitä, miten yksilö kokee ja ilmaisee tunteita. Tällä pyritään vaikuttamaan tunteiden ilmenemiseen, voimakkuuteen, kestoon sekä ilmaisemiseen. Lapsiin kohdistuneiden seksuaaliväkivallan tapausten määrä on ollut viime vuosina kasvussa. Tutkimusta lapsuudessa koetun seksuaaliväkivallan välittömistä ja pitkäaikaisista seurauksista on tehty aiemmin. Lapsuudessa koettu seksuaaliväkivalta näyttäisi olevan lapsilla yhteydessä heikentyneeseen tunnesäätelyyn sekä lisääntyneisiin tunnesäätelyn häiriöihin. Pitkäaikaisseurauksissa korostuvat tutkimuksissa muun muassa masennus, posttraumaattinen stressihäiriö sekä päihdehäiriöt, joiden oirehdinnassa tunnesäätelyn vaikeuksilla on osansa. Seksuaaliseen väkivaltaan liittyvät tunnesäätelyn ongelmat saattavat olla keskeinen pitkän aikavälin vaikutuksia välittävä tekijä. Aiempaa systemaattista katsausta lapsuudessa koetun seksuaaliväkivallan yhteydestä aikuisuuden tunnesäätelyyn ei ole vielä tehty. Katsaus kokoaakin yhteen aiheesta tähän mennessä tehdyt tutkimukset, ja tutkii mahdollista yhteyttä tunnesäätelyyn sekä sen osa-alueisiin. Tutkimus suoritettiin systemaattisena katsauksena, johon liitettiin myös meta-analyysi. Katsaukseen valikoitui 14 artikkelia, jotka haettiin PubMed-, PsycInfo-, PsycArticles-, CINAHL-, ERIC-, MEDLINE- ja SocINDEX-tietokannoista tietokantakohtaisilla hakulausekkeilla. Artikkeleiden valintaprosessia ohjasivat katsauksen sisäänotto- ja poissulkukriteerit. Valikoiduista 14 artikkelista seitsemän sisällytettiin meta-analyysiin. Tutkimuksen tulosten perusteella lapsuudessa koettu seksuaaliväkivalta näyttäisi olevan heikosti positiivisesti yhteydessä tunnesäätelyn vaikeuksiin aikuisuudessa. Tuloksia tukee myös meta-analyysin tulos, jonka mukaan muuttujien välillä on tilastollisesti merkitsevä positiivinen heikko yhteys, r = 0.194, 95 % Cl [0.059; 0.329], p = 0.005. Tunnesäätelyn osa-alueita tarkastellessa koettu seksuaaliväkivalta näyttäisi olevan positiivisesti heikossa yhteydessä erityisesti impulssikontrollin vaikeuksiin sekä tunnesäätelystrategioiden rajoittuneeseen käyttämiseen. Jatkotutkimusten kannalta olisi tärkeää erotella tarkemmin koetun seksuaaliväkivallan piirteitä, sillä sen ilmeneminen eri tavoin voi aiheuttaa heterogeenisyyttä tutkittavien joukossa. Tutkimustieto koskien lapsuudessa koetun seksuaaliväkivallan yhteyttä aikuisuuden tunnesäätelyyn on tärkeää erityisesti ennaltaehkäisyn sekä interventioiden kehittämisen kannalta.
Keywords: lapsuudessa koettu seksuaaliväkivalta, seksuaaliväkivalta, tunteet, tunnesäätely, tunnesäätelyn vaikeudet, aikuiset