Orpon hallituksen koulutukseen kohdistuvat säästötoimet korkeakouluopiskelijoiden näkökulmasta - Kyrönaho, Fanny (My University, 2025)
Tämän kandidaatin tutkielman aiheena on Petteri Orpon hallituksen (2023–2027) opiskelijoihin kohdistuvat leikkaukset sekä yliopisto-opiskelijoiden subjektiivinen taloudellinen hyvinvointi. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää miten yliopisto-opiskelijat kokevat hallituksen opiskelijoihin kohdistuvat leikkaukset sekä heidän tämänhetkisen subjektiivisen taloudellisen hyvinvointinsa. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään, onko sukupuolella tai perhetaustalla yhteyttä kokemuksiin Orpon hallituksen leikkauksista. Orpon hallituksen leikkauksilla tarkoitetaan tässä tutkimuksessa asumistukeen ja opintotukeen vuonna 2024 kohdistuneita leikkauksia. Perhetaustalla tarkoitetaan tässä tutkimuksessa vanhemman koulutustaustaa. Tutkimuksessa tarkastellaan neljää viitekehystä: Suomea hyvinvointiyhteiskuntana, Orpon hallituksen poliittisia toimia, hyvinvoinnin käsitettä sekä opiskelijoiden mielenterveyden ja taloudellisen tilanteen välistä suhdetta. Tutkielmassa tarkastellaan yliopisto-opiskelijoiden hyvinvointia subjektiivisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Tutkimusaineisto koostuu Turun yliopiston tutkinto-opiskelijoista (n=59). Tutkimus toteutettiin sähköisen kyselylomakkeen avulla. Tutkimusaineistoa analysoitiin määrällisillä menetelmillä. Analyysiin käytettiin ristiintaulukointia, korrelaatiomenetelmiä, Kruskal–Wallisin testiä sekä Mann–Withneyn U-testiä. Tässä tutkimuksessa opiskelijoiden kokemukset Orpon hallituksen leikkauksista olivat melko kielteisiä ja kohtalaisen yhteneväisiä. Tutkimuksen tuloksena yliopisto-opiskelijoiden subjektiivisella taloudellisella hyvinvoinnilla ja kokemuksilla Orpon hallituksen leikkauksista ei ollut tilastollisesti merkitsevää yhteyttä. Myöskään sukupuolella tai perhetaustalla ei ollut yhteyttä kokemuksiin Orpon hallituksen leikkauksista.
Keywords: Pohjoismainen malli, hyvinvointiyhteiskunta, perhetausta, hyvinvointi, taloudellinen hyvinvointi