Sisätauti- ja kirurgisten vuodeosastojen lähijohtajien tiedolla johtaminen - Jousikivi, Veera (My University, 2021)
Hoitotyön johtajat tekevät työssään paljon erilaisia päätöksiä, joiden pohjaksi he tarvitsevat ajantasaista ja tarkkaa tietoa. Päätöksenteon tueksi on luotu erilaisia tietojärjestelmiä, mutta hoitotyön johtajat eivät koe saavansa niistä tarvittavaa tietoa. Hoitotyön lähijohtajien tiedolla johtamista ei ole juurikaan tutkittu vuodeosastotyössä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kuvata sisätauti- ja kirurgisten vuodeosastojen lähijohtajien tiedolla johtamisen prosessia. Tavoitteena on syventää ymmärrystä, jotta tulevaisuudessa voidaan tukea tiedolla johtamista paremmin Kyseessä on kuvaileva laadullinen tutkimus. Aineisto kerättiin ääneen ajattelu -menetelmällä syys-lokakuussa 2020. Osallistujat valittiin harkinnanvaraisella otannalla ja he olivat sisätauti- tai kirurgisten vuodeosastojen osastonhoitajia tai apulaisosastonhoitajia (n=11) yhdestä yliopistollisesta sairaalasta. Osallistujat puhuivat ääneen johtamiseen liittyvät ajatuksensa. Aineisto analysoitiin induktiivisen sisällön analyysin avulla. Tulosten perusteella hoitotyön lähijohtajat tekivät päätöksiä liittyen resurssien hallintaan, potilashoitoon sekä henkilöstöön. Päätöksenteon prosessiin liittyi usein muita toimijoita, lähijohtajan tilannetietoisuus sekä päätöksen seurausten arviointi. Lähijohtajat saivat tietoa päätöksenteon tueksi sähköisistä sekä manuaalisista tietolähteistä, suullisesta viestinnästä sekä omasta kokemuksesta ja osaamisesta. Lähijohtajat kokivat, että päätöksenteossa tarvittavaa tietoa on käytössä hajanaisesti, ja he joutuivat miettimään usein mistä mitäkin tietoa etsiä. Tietojärjestelmät koettiin käytettävyydeltään ja hyödyllisyydeltään vaihtelevasti. Lähijohtajat tekivät eniten päätöksiä henkilöstömitoitukseen liittyen. Päätöksenteon prosessissa korostui potilashoidon turvaaminen ja sitä varten tarvittiin reaaliaikaista tietoa erityisesti hoitajamitoituksesta sekä potilastilanteesta. Lähijohtajat eivät kuitenkaan olleet täysin tyytyväisiä tiedon saatavuuteen ja oikea-aikaisuuteen. Tulokset vahvistavat aikaisempien tutkimusten tuloksia tarpeelle kehittää tiedolla johtamista sisätauti- ja kirurgisten vuodeosastojen osalta, jotka muodostavat erikoissairaanhoidosta merkittävän osan.

Nurse managers decision making requires accurate real time information, and numerous information systems have been developed for information management in health services. However, practice has shown that nurse managers lack essential information. Internal medicine and surgical nursing constitutes a large share of the specialized hospital care, which has not been investigated in context of information-based management from a nurse manager’s perspective previously. The purpose of this study is to describe an information-based process for managerial decision making in internal medicine and surgical inpatient ward settings. Findings may be used to advance the understanding of how to develop information-based management for nurse managers in the future. This work is a qualitative study based on the method of “thinking aloud”, which is a well-proven method for gathering information about the decision making process. Data were gathered from nurse managers of internal medicine and surgical departments of an university hospital in Finland during the autumn of 2020. In total 11 nurse managers were interviewed, and results were analyzed using the method of inductive content analysis. Nurse managers make various situational decisions and gather data from various sources. They make decisions regarding resource management, patients and the personnel. Sources of information were digital and manual, oral communication, personal experience and learned skills. The decision-making process often involves other professionals, situational awareness and evaluation of the consequences of decision. The information nurse managers needed were distributed around various information sources, which produces great challenges for efficient operational decision-making. Nurse managers make a lot of decisions regarding human resources. Securing the day-to-day operations is emphasized in the decision making process and real-time information is needed. These information needs cover the number and quality of nurses as well as patients. However, nurse managers are not entirely satisfied with information management. This study strengthens the understanding of previous studies about the need for developing information-based managerial decision-making for internal medicine and surgical ward managers in particular.
Keywords: tiedolla johtaminen, osastonhoitaja, päätöksenteko, sisätauti- ja kirurgiset vuodeosastot