Eurooppalaisen jalkapallon taloustiede - Köninki, Aleksi (My University, 2022)
Tutkielmassa selvitetään urheilun taloustieteen ja etenkin jalkapallon taloustieteen avainkysy-myksiä ja asemaa taloustieteellisessä tutkimuksessa. Urheilua seurataan ympäri maailmaa todella laajasti ja etenkin Euroopassa jalkapallo on todella suosittua, mutta Suomessa tästä on tehty tutkimusta verrattain vähän. Jalkapallo ja urheilu tarjoaa laajoja teoria- ja mallikoko-naisuuksia taloustieteen sovellettavaksi niin urheilu – kuin arkielämään. Tutkielmassa pyritään kirjallisuuskatsauksen avulla selvittämään, mistä jalkapalloseurojen tulot muodostuvat ja millaisia päätöksentekijöitä ne ovat. Jalkapallossa liikkuvat rahat pyöri-vät miljardiluokassa, joten on luontevaa tarkastella, mistä nämä rahat tulevat ja mihin ne käy-tetään – sekä ovatko päätökset rationaalisia. Mistä koostuvat seurojen liikevaihto ja millainen merkitys on sarjan rakenteella tai kansainvälisillä otteluilla? Ovatko huippukalliit pelaajasiirrot aina järkeviä? Tätä selvitetään kirjallisuuskatsauksen keinoin. Aineistona toimii lukuisia tuoreita, 2010-luvulla julkaistuja arvostetuissa journaaleissa olleita papereita ja tutkimuksia. Urheilun taloustieteen tutkiminen on alkanut 1950-luvulla ja kasvanut tasaisesti 1970-luvulta, mutta nykyään artikkeleita ja tutkimuksia tulee jatkuvasti enenevissä määrin. Ajankohtaiset tiedot ovat tärkeitä, koska jalkapallomaailma on kokenut suuria mullis-tuksia viimeisten vuosikymmenien aikana. Kirjallisuuskatsauksen arvion perusteella voidaan sanoa, että jalkapallomaailman päätöksen-teko ei taloustieteellisestä näkökulmasta ole aina rationaalista. Päätöksentekoon vaikuttavat voimakkaasti tunteet – ja pitkä analysointi voi jäädä vähemmälle niin pelaajasiirroissa kuin johtamisessa. Jalkapalloseura voi tietyllä tavalla pitää enemmän hyödyn – kuin voitonmaksi-moijina; budjetti on olemassa, mutta ei sen vuoksi, että sillä mahdollistettaisiin mahdollisim-man suuret taloudelliset voitot.
Keywords: Urheilun taloustiede, jalkapallo, jalkapallon taloustiede