Kokeneiden ulkoisen laskentatoimen asiantuntijoiden hiljaisen tiedon jakaminen sosiaalisessa vuorovaikutuksessa - Rantanen, Henri (My University, 2018)
Viime vuosien aikana on puhuttu paljon suurten ikäluokkien eläköitymisestä. Lyhyen ajan sisällä monista organisaatioista on lähtenyt ja lähtee suuri määrä ihmisiä eläkkeelle. Monilla lähtevillä työntekijöillä on paljon arvokasta käytännön kokemusta, jolloin heidän mukanaan organisaatioista poistuu suuri määrä hiljaista tietoa. Tässä tutkimuksessa hiljaisen tiedon jakamista tutkitaan sosiaa-lisessa vuorovaikutuksessa tapahtuvana ja sukupolvien välillä. Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata ja selittää kokeneen ulkoisen laskentatoimen asiantuntijan ja hänen seuraajansa välistä hiljaisen tiedon jakamista heidän omiin kokemuksiinsa ja näkemyksiinsä perustuen. Tutkimuksen pääkysymys kuuluu, miten ja missä olosuhteissa ulkoisen laskentatoimen asiantuntijat jakavat hiljaista tietoa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Alakysymysten avulla pyritään vielä selvittämään, miten ulkoisen laskentatoimen työ ohjaa hiljaisen tiedon jakamista. Lisäksi pyritään selvittämään, mitkä tekijät joko edistävät tai estävät hiljaisen tiedon jakamista, sekä mitä ominaisuuksia asiantuntijoilla pitää olla hiljaista tietoa jaettaessa. Kyseessä on tapaustutkimus, jossa on käytetty tulkitsevaa tutkimusotetta. Tutkimuksen aineisto on kerätty teemahaastatteluin. Aineisto muodostuu kahdeksan tiedon jakamiseen osallistuneen ulkoisen laskentatoimen asiantuntijan haastatteluista. Haastatteluihin osallistui neljä eri yrityksissä yhdessä työskennellyttä paria. Pareista aina toinen oli kokeneempi alan asiantuntija ja toinen koke-mattomampi alalla. Haastattelut nauhoitettiin ja litteroitiin. Aineisto on analysoitu teema-analyysin avulla ja esiin nousseita teemoja on peilattu teoriaan. Tutkimuksen tulosten perusteella erityisesti korkeat osaamisvaatimukset ja asiakassuhteen hoito ovat tekijöitä, jotka on syytä huomioida ulkoisen laskentatoimen työssä tapahtuvassa hiljaisen tiedon jakamisessa. Tiedon jakaminen on kaikkien haastateltujen parien osalta tapahtunut käytännössä tiedostamatta töiden ohessa kahdenkeskisessä sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Pääasiassa ko-keneempi asiantuntija on jakanut hiljaista tietoaan kokemattomammalle asiantuntijalle, mutta ky-seessä on ollut kuitenkin vuorovaikutteinen oppimisprosessi. Varsinkin alkuvuoden kiireaikana ajan puute on suurin este ulkoisen laskentatoimen asiantuntijoiden hiljaisen tiedon jakamiselle. Sekä kokeneilta että kokemattomilta asiantuntijoilta vaadittavina ominaisuuksina nousivat esiin erityisesti vuorovaikutustaidot ja motivaatio.
Keywords: hiljaisen tiedon jakaminen, asiantuntijatyö, ulkoinen laskentatoimi, sosiaalinen vuorovaikutus