Multippelin myelooman hoitotulokset Tyksissä vuosina 2005-2015 - Palssi, Sanna (My University, 2025)
Retrospektiivisessä tutkimuksessamme selvitettiin multippelin myelooman hoitotuloksia Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) vuosina 2005-2015. Tutkimuksen kohteina olivat potilaiden kokonaiselinaika sekä taudin etenemättömyysaika. Lisäksi haluttiin selvittää, miten 2000-luvun alkupuolella kliiniseen käyttöön tulleet uudet myeloomalääkkeet tehoavat ensilinjan hoidossa. Tutkimus toimi laatuanalyysinä ja kuului osaksi Tyksin kantasolusiirtoyksikön laadunhallintajärjestelmää. Tutkimusaineistoomme sisältyivät Tyksin kliinisellä hematologialla hoidetut potilaat, joiden diagnoosiksi oli varmistunut hoitoa vaativa myelooma määritetyllä ajanjaksolla. Potilastiedot kerättiin manuaalisesti potilasasiakirjamerkinnöistä. Tutkimuksen päätepisteet laskettiin diagnoosipäivämäärästä viimeiseen seurantapäivään tai kuolinaikaan taikka taudin uusimiseen tai etenemiseen. Aineiston potilaista valtaosa sai ensilinjan hoitona uusia myeloomalääkkeitä. Myelooman ensilinjan hoitoon sisältyivät talidomidi-, bortetsomibi- ja lenalidomidipohjaiset hoidot. Autologiseen kantasolusiirtoon soveltuvien potilaiden kohdalla pyrittiin tähän hoitoon etenemään osana ensilinjan hoitoa, joko ylläpitohoidon kanssa tai ilman. Aineistoon sisältyi 247 potilasta, joista 77 oli elossa aineiston keräämisvaiheessa. Potilasaineistostamme tehtiin analyysejä kolmessa ryhmässä: kaikki potilaat, alle 70-vuotiaat ja vähintään 70-vuotiaat. Kaikkien potilaiden keskimääräinen kokonaiselinaika oli 6,4 vuotta, alle 70-vuotiailla keskimäärin 8,1 vuotta ja vähintään 70-vuotiailla keskimäärin 4,7 vuotta. Koko aineistossa ensihoidon jälkeinen taudin etenemättömyysaika oli keskimäärin 4,2 vuotta, alle 70-vuotiailla keskimäärin 6,7 vuotta ja vähintään 70-vuotiailla keskimäärin 3,7 vuotta. Tutkimustuloksemme osoittaa, että multippelin myelooman hoitotulokset Tyksissä olivat hyvällä tasolla niin kotimaisiin kuin kansainvälisiinkin tutkimuksiin verrattuna.
Keywords: multippeli myelooma, kokonaiselinaika, taudin etenemättömyysaika