Jännitteiden hallinta johdon ohjauksen menetelmin keskisuuressa yrityksessä : Levers of Control kasvun ja kannattavuuden kontrollina - Ström, Christian (My University, 2024)
Pienet ja keskisuuret yritykset muodostavat hieman yli puolet yritystoiminnan muodostamasta liikevaihdosta ja lukumäärältään lähes kaikki yritykset. Akateeminen tutkimus puolestaan keskittyy useimmiten kuvaamaan suurten yritysten harjoittamaa johdon ohjausta. Lakisääteisyys on yksi aikaisimmista vaikuttimista laskentatoimen aikaisen vaiheen ohjausjärjestelmien kehitykseen. Ohjausjärjestelmien ilmeneminen pk-yrityksissä pohjautuu usein yksinkertaisempiin sekä epämuodollisempiin menetelmiin kuin suurissa yrityksissä. Resurssien niukkuuden, esimerkiksi rahallisten tai henkilöstöresurssien, nähdään olevan yksi syy ohjausjärjestelmien luovaan ja tarpeeseen pohjautuvaan kehittymiseen. Päätöksentekoprosessien luonne ja tapa on myös erilainen. Omistajapohjan ollessa perhetaustainen tai muuten keskittynyt laskentatoimen rooli tiedonvälittäjänä yrityksen ulkoisille sidosryhmille on pienempi, kuin laajan omistajapohjan omaavassa yrityksessä, resurssien keskittyessä yrityksen vapaaseen sisäiseen laskentatoimeen ja toiminnan ohjaukseen. Yrityksen koon kasvaessa, sekä perinteiset että perheyritystaustaset, ohjausjärjestelmien hienostuneisuus kasvaa osana ammattimaistuvampaan toimintaa, minkä avulla voidaan luoda yhä yksityiskohtaisempia järjestelmiä vastaamaan tarvetta. Levers of Control -viitekehys on keskeinen tapa tarkastella tässä tutkielmassa, kuinka keskisuuren yrityksen johto käyttää ohjausjärjestelmiä liiketoiminnan jännitteiden hallintaan, keskittyen kasvun, kannattavuuden ja kontrollin muodostamaan jännitteeseen ja näiden tilan koettuun tasapainoon. Tasapainoa yrityksen kokemissa jännitteissä ei mielletä absoluuttiseksi, jokaiseen tilanteeseen sopivaksi. Ulkoisten tekijöiden vaikutus sekä sisäinen strategia muodostavat tasapainopisteen, missä toiminta on optimaalisinta. Koettu tasapainon piste ajan kuluessa voi ohjautua kohti jonkin osa-alueen tai jännitteen painottumista, jolloin aktiivinen toiminta näiden ylläpidossa on tarpeen. Ohjausjärjestelmien intensiivisyydellä voidaan hallita tätä tasapainon ajautumista kohti tiettyä pistettä. Empiria tutkimuksessa on koostettu haastattelemalla keskisuuren yrityksen johtotehtävässä toimivaa osaomistajaa. Haastattelun pohjalta voidaan havaita selkeä muutos ohjausjärjestelmien kokonaisuuden painotuksessa pitkään jatkuneen kannattavan toiminnan jälkeisten tappiollisten vuosien vuoksi. Empiirisessä osuudessa tasapainon koettuun tilaan on tapahtunut muutos toiminnan uudelleenjärjestäytymisessä. Tutkielman kirjallinen osuus käsittelee ohjausjärjestelmien luonnetta ja koostumusta, sekä näiden muodostamaa kokonaisuutta jännitteitä hallitsevana tekijänä.
Keywords: Johdon laskentatoimi, johdon ohjaus, ohjausjärjestelmät, Jännitteet, Levers of Control, pk-yritykset