TYÖURANSA ALKUVAIHEESSA OLEVIEN AINEENOPETTAJIEN KOKEMAT HAASTEET JA TYÖSTRESSI - Heinonen, Topias; Vainio, Oskari (My University, 2023)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin vastavalmistuneiden aineenopettajien kohtaamia haasteita ja työstressin syitä heidän uransa alkutaipaleella. Samalla tutkimuksessa selvitettiin millaiseksi aineenopettajat kokevat oman koulutuksensa antamat valmiudet suoriutua opettajantyössä ensimmäisinä työvuosina. Opettajien ensimmäisiä vuosia ammatissa kuvaillaan usein vaikeiksi, selviytymisen vuosiksi, jolloin omaa opettajuutta vasta haetaan. Tutkimuksen vastaajat haettiin aineenopettajille suunnatuista Facebook-ryhmistä ja aineisto kerättiin Webropol-kysely työkalun avulla. Vastaajia oli yhteensä 55, joista 49 oli naisia ja 6 miehiä. Tämän tutkimuksen tulokset osoittivat, että aineenopettajat kokivat kohtalaisen paljon stressiä, ja syyt stressille sekä haasteille olivat moninaiset. Haasteita ja työstressiä aiheuttivat joskus samat tekijät, joita olivat muun muassa oppilaisiin suorasti liittyvät huolet, kuten oppilaiden osaamistaso ja käytös sekä ryhmäkokojen aiheuttamat ongelmat. Näiden lisäksi myös työmäärä sekä epävarmuus omasta työtilanteesta huolestutti ja stressasi osaa aineenopettajista. Opintojen antama valmius ammattiin kuvattiin kohtalaisen heikoksi. Koulutuksen ongelmiksi kuvailtiin muun muassa koulutuksen sisältyvä vähäinen määrä oppilaanhallinnan ja järjestyksenpidon keinoja sekä suppea pedagogiikan opetus aineenopettajan opinnoissa. Haasteena koettiin myös aineenopettajan työhön sisältyvien, mutta opettamisen ulkopuolisten, paperitöiden täyttäminen, kuten erilaisten oppilaita koskevien tukihakemusten hoitaminen, joihin opettajankoulutus ei antanut valmiutta. Lisäksi ongelmina koettiin eriyttäminen ja erityisoppilaiden kanssa toimiminen sekä arviointi ja sen vähäinen toteuttaminen opintojen aikana. Jatkotutkimusaiheena voitaisiinkin pohtia, miten koulutus saataisiin vastaamaan paremmin työelämän vaatimuksia esimerkiksi konkretiaa lisäämällä. Asiasanat: vastavalmistunut, aineenopettaja, työstressi
Keywords: vastavalmistunut, aineenopettaja, työstressi