Loistartunnan mahdollisuus teknisentyön opetuksessa käytettävien suojavarusteiden välityksellä - Virtanen, Sanna; Rintaluoma, Sonja (My University, 2025)
Kandidaatintutkielmassa tutkimme käsityönopettajien ja kouluterveydenhoitajien käsityksiä loistartuntojen mahdollisuudesta yhteisesti käytettävien suojavarusteiden välityksellä teknisentyön opetuksessa, sekä käytössä olevia mahdollisia toimia loistartuntojen ehkäisyssä teknisentyön luokissa. Saatujen vastausten perusteella tarkoitus on selvittää, aiheuttavatko teknisessä työssä käytettävät suojavarusteet kuten kuulosuojaimet, suojavaatteet ja -käsineet riskiä loisten, kuten päätäin, syyhypunkin ja kihomatojen leviämiselle oppilaiden välillä. Teknisentyön opetuksessa käytetään paljon yhteisiä suojavarusteita, kuten kuulosuojaimia, suojatakkeja ja -hanskoja sekä silmiensuojaimia. Näiden suojavarusteiden pinnoilta ja välityksellä on joidenkin loisten mahdollista levitä seuraavalle käyttäjälle, jos suojavarustetta ei käyttäjien välissä asianmukaisesti puhdisteta. Tartunnan mahdollisuus ei välttämättä ole suuri, mutta se on mahdollinen. Tutkimus toteutettiin monimenetelmällisenä kyselytutkimuksena. Kyselylomakkeet lähetettiin kahden kaupungin koulujen käsityönopettajille ja yhden kaupungin terveydenhoitajille. Kyselyn tarkoituksena oli kartoittaa sitä, kuinka mahdollisena käsityönopettajat ja kouluterveydenhoitajat näkevät loistartuntojen leviämisen suojavarusteiden välityksellä sekä sitä, miten loisten leviämisen ehkäisy on otettu huomioon käytännössä. Vastauksia kyselyyn saimme kymmeneltä käsityönopettajalta ja kahdelta kouluterveydenhoitajalta. Tulokset osoittivat, että loistartuntojen leviämistä teknisessä työssä käytettävien suojavarusteiden välityksellä pidetään mahdollisena, mutta tartuntojen ennaltaehkäisy ei näy koulujen arjessa. Asiasta ei ole olemassa ohjeistusta, opettajat eivät ole saaneet koulutusta asiaan liittyen eikä suojavarusteita pääsääntöisesti säilytetä, puhdisteta tai desinfioida tavoilla, joilla oikeasti olisi vaikutusta loisten leviämiseen. Tutkimuksen perusteella etenkin loisepidemiatilanteissa tulisi ottaa huomioon myös käsityössä käytettävien suojavarusteiden osuus tartuntojen ylläpitämisessä ja leviämisessä. Asiasta olisi hyvä laatia ohjeistusta, kouluttaa opettajia ja varmistaa, että käytännön toimenpiteet suojavarusteiden käytössä, säilytyksessä ja puhdistuksessa ovat sellaiset, että ne estävät loistartuntojen leviämisen.
Keywords: teknisentyön opetus, loistartunta, suojavarusteet