Osakesäästötili ja sen vaikutukset palveluntarjoajan näkökulmasta - Siren, Maria (My University, 2019)
Hallitus nimitti vuonna 2016 Valtiovarainministeriön työryhmän selvittämään eri sijoituskohteiden verokohtelua niiden verotuksen tasapuolistamiseksi. Työryhmän selvitystyö laajeni pohdintaan sijoitussäästötilin käyttöönotosta Suomessa. Osake- tai sijoitussäästötilillä tarkoitetaan verotuettua tiliä, jonka kautta kotitalouksien olisi mahdollista hankkia erilaisia sijoituskohteita, kuten osakkeita ja hallita niitä verovapaasti tuoton nostamiseen saakka. Osakesäästötili on tarkoitus ottaa käyttöön Suomessa vuoden 2020 alusta. Perinteisen rahoitusteorian mukaan sijoittaja pyrkii maksimoimaan taloudellisen hyötynsä. Käyttäytymistaloustieteessä otetaan huomioon myös sijoittajan päätöksentekoon vaikuttavat mahdolliset epävarmuustekijät. Keskeisimpiä käyttäytymistaloustieteessä havaittuja piirteitä, jotka vaikuttavat sijoittajan päätöksentekoon, ovat itsekontrollin puute ja aikaepäjohdonmukaisuus. Sijoittaja voi pyrkiä ohjaamaan ja helpottamaan päätöksentekoaan myös peukalosääntöjen avulla. Suomalaisten kotitalouksien säästämisaste on ollut laskusuuntainen 1990-luvulta alkaen. Sijoittamisen esteiksi nähdään käytettävissä olevien varojen puute, mutta myös omista sijoittamistaidoista ollaan epävarmoja. Suomalaiset kotitaloudet asettavat turvallisuuden ja riskittömyyden ensisijaisiksi kriteereiksi sijoituskohteen valinnassa. Suurin osa suomalaisten kotitalouksien varoista onkin talletustileillä. Osakesäästötilin tavoitteena onkin kannustaa kotitalouksien säästämistä ja sijoittamista sekä pyrkiä parantamaan yritysten rahoituksen saatavuutta ohjaamalla varoja talletustileiltä osakkeisiin. Tutkielman tavoitteena oli tutkia, minkälaisia vaikutuksia osakesäästötilillä on palveluntarjoajalle sekä sijoittajalle palveluntarjoajaa edustavien henkilöiden asiakaskokemusten perusteella. Tutkielman empiirinen haastatteluaineisto kerättiin yksilöhaastatteluin Turun ja Helsingin alueella. Tutkimuksen tulosten perusteella sijoittajan keskeisin hyöty osakesäästötilin myötä on verotuksen lykkääntyminen. Palveluntarjoajan näkökulmasta osakesäästötili mahdollistaa uusien potentiaalisten asiakkaiden tavoittamisen. Lisäksi muiden sijoitustuotteiden tarjoaminen osakesäästötilin rinnalla tai uusien palveluiden kehittäminen ja tarjoaminen asiakkaille riittävän hajautuksen mahdollistamiseksi luovat uusia mahdollisuuksia palveluntarjoajille.
Keywords: Osakesäästötili, osakesijoittaminen, sijoittaminen, pitkäaikaissäästäminen