Riimuja ja kuvauksia Kalevalasta. Pohjoinen mytologia ja Kalevala-kuvasto suomalaisten folk metal -albumien kansitaiteessa - Puska, Helmi (My University, 2025)
Kandidaatintutkielmani käsittelee valikoimieni suomalaisten, 2000–2020-luvuilla julkaistujen folk metal -albumien levynkansitaidetta. Folk metal on metallimusiikin alalaji, jossa metalliin yhdistetään vaikutteita muun muassa kansanperinteestä ja mytologioista. Tarkastelen, millaisia visuaalisia yhteyksiä valitsemissani levynkansissa on pohjoiseen mytologiaan, kansanperinteeseen ja muinaisuskoon, sekä millaista Kalevala-symboliikkaa niissä esiintyy. Pohdin karelianismin, kuten Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-aiheisen taiteen, vaikutusta levynkansissa. Lopuksi pohdin, millainen vaikutus katsojaan levynkansilla on ja miten ne heijastavat musiikkia sekä minkälainen merkitys folk metalilla ja levynkansien kuvituksella on kulttuurin jatkumisen kannalta. Hyödynnän kandidaatintutkielmassani ikonografista ja intertekstuaalista analyysiä. Pohjaan analyysiäni myös kontekstualisointiin. Tarkastelen levynkansissa esiintyviä aiheita Kalevala-aiheisen taiteen, uskomusperinteiden ja muinaisuskojen piirteiden ja symboliikan pohjalta ja yhdistelen levynkansissa esiintyviä aiheita historiallisiin konteksteihin. Pyrin ottamaan tutkielmassani huomioon kansitaiteen ja musiikin muodostaman kokonaisuuden ja tarkastelemaan levynkansissa esiintyvää symboliikkaa mahdollisimman tarkasti ja monipuolisesti. Kandidaatintutkielma osoittaa, kuinka levynkansien aiheet kietoutuvat toisiinsa ja kuinka paljon eri uskomusperinteissä ja kulttuureissa on samankaltaista tematiikkaa. Levynkansien perusteellinen tulkinta tuotti monipuolisia tutkimustuloksia. Kaikki levynkannet sisälsivät viittauksia moniin eri kulttuuriperinteisiin omalla käänteellään, ja eri uskomusperinteitä sekoittuu yhteen. Vanhoja perinteitä on tulkittu uudelleen. Tutkielma osoittaa, kuinka esimerkiksi Kalevalaa on levynkansissa tulkittu uudella tavalla modernein näkemyksin, vaikka lähtökohtana on isänmaallis-kansallisena pidetty 1800-luvun eepos.
Keywords: Levynkansitaide, levynkannet, folk metal, Kalevala, mytologia, karelianismi, symbolismi, muinaisusko, šamanismi, tuonpuoleinen, viikingit, riimut, Amorphis, Ensiferum, Korpiklaani, Moonsorrow, Noituma