Ideologisen ohjauksen käytännöt ja vallankäyttö keskijohdon strategisten roolien yhteydessä - Tikkakoski, Reijo (My University, 2020)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan ideologisen ohjauksen käytäntöjä yrityksen strategian ja sen toimeenpanosuunnitelman toteuttamisessa. Ideologista ohjausta ja siihen liittyviä käytäntöjä on aiemmin tutkittu jonkin verran osana laskentatoimen ohjausjärjestelmien tutkimusta. Aiempi tutkimus on pitkälti keskittynyt ideologisen ohjauksen ja yrityksen muiden ohjausjärjestelmien vuorovaikutukseen ja erilaisiin ideologisen ohjaukseen legitimiteettiin liittyviin kysymyksiin. Merkittäviä tutkimusaukkoja löytyy erilaisista ideologisen ohjauksen käytännön sovelluksista ja niiden toteuttamisen tavoista. Strategiaa ei aiemmissa tutkimuksissa ole yleensä käsitelty osana yrityksen ideologiaa tai nähty sitä itseä ideologisena ohjauksena. Tässä tutkielmassa ideologia, ideologinen ohjaus ja yrityksen strategia, yrityksessä tapahtuva vallankäyttö sekä strategiatyön käytännöt nähdään kytkeytyvän kiinteästi toisiinsa. Ideologista ohjausta tutkitaan niin sanottujen viiden keskijohdon strategisen roolin viitekehyksessä. Tutkielman tavoitteena on löytää vastauksia siihen, millä tavalla ideologinen ohjaus kytkeytyy keskijohdon tekemään arjen johtamistyöhön, kun se pyrkii toteuttamaan yrityksen strategiaa. Tutkielman keskeisiä löytöjä ovat neljä käytäntöä tai teemaa, jotka toimivat eräänlaisena ideologisen ohjauksen areenana, ja joissa yrityksen strategiatyössä tapahtuva ideologinen ohjaus valtaosin tapahtuu. Nämä neljä käytäntöä ovat: osallistaminen, tiedolla johtaminen, kollegiaalinen tuki ja vuoropuhelu. Keskeisimmäksi käytännöksi tutkielmassa arvioidaan vuoropuhelun käytäntö. Vuoropuhelu on ilmaisuväline, jonka välityksellä kaikki yrityksessä toteutuva viestintä tapahtuu. Vallankäyttö ja eri ideologisen ohjauksen muodot ja symbolit toteutuvat ja saavat merkityksensä vuoropuhelun kautta tapahtuvassa yrityksen eri toimijoiden välisessä tulkinnassa.
Keywords: Ideologia, vallankäyttö, ohjausjärjestelmät, ohjaus, legitimiteetti