Crack vai kräkki? : Tietotekniikan sanaston anglismien kirjoitusasu nettislangissa - Lauri, Johannes (My University, 2023)
Pro gradu -tutkielmani käsittelee tietotekniikan sanaston englanninkielisten lainasanojen kirjoitusasua nettislangissa. Lainasanoilla on taipumus muuttua lainaajakieleen sopivaksi, mikä on hypoteesini mukaan muita kielimuotoja harvinaisempaa nettislangissa ja erityisesti tietotekniikan sanastossa. Tavoitteenani on selvittää, millä tavalla lainasanat muuttuvat saapuessaan suomen kieleen nettislangissa ja kuinka yleistä on alkuperäisen sanan muodon säilyminen muuttumattomana. Käytän tutkimukseni aineistona Suomi24-keskustelufoorumilta kerättyä verkkokeskusteluaineistoa tutkiakseni aitoa kielenkäyttöä internetissä. Laadin aineiston pohjalta sanalistan tutkittavista lainasanoista ja suoritin korpuksessa hakuja, joiden perusteella ilmeni, kuinka paljon sanoja ja niiden eri variantteja käytetään. Vertailen tuloksia kvantitatiivisella menetelmällä selvittääkseni, kuinka paljon lainasanasto muuttuu kokonaisuutena. Tutkimuksen tulokset vastasivat osittain odotuksiani. Lainasanojen muuttuminen on yleiskieltä harvinaisempaa nettislangin tietotekniikan sanastossa, mutta muuttuminen oli aineiston lainasanoissa yleisempää kuin odotin. Muuttumisen asteen ero nettislangin ja muiden kielimuotojen välillä osoittautui suhteelliseksi eikä vastakohtaiseksi kuten odotin.
Keywords: erikoislaina, kirjoitusasu, lainaaminen, nettislangi, sanasto