Suomalaisten verkkokauppojen vuorovaikutteisuuden kehittyminen : Kansainvälisen menestystarinan alkurysäys? - Niemelä, Laura (My University, 2018)
Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee verkkokaupan murroksen innoittamana, miten suomalainen verkkokauppaympäristö on viime vuosina kehittynyt vuorovaikutteisuuden näkökulmasta. Tutkiel-ma koostuu kolmesta osaongelmasta, jotka ovat sisällytettyinä tutkielman päälukuihin: 1. Millaista on vuorovaikutteisuus ja mitä erityispiirteitä verkkokauppa tuo vuorovaikutteisuudelle? 2. Miten verkkokaupan vuorovaikutteisuutta voidaan mitata? 3. Miten suomalaisten verkkokauppojen vuoro-vaikutteisuus on kehittynyt vuosina 2014–2018? Tutkielmassa vuorovaikutteisuutta on tutkittu poikkitieteellisesti, sillä aiheesta ei löytynyt juuri tut-kimusta markkinoinin alta Suomesta. Teoriaosuudessa käydään läpi viestintätieteiden ja sosiaalipsy-kologian näkemykset vuorovaikutteisuuteen sekä kootaan tutkielman teoreettinen malli, jossa tun-nistetaan keskeiset operationaalisten tekijät ja kehitetään vuorovaikutteisuuden käsitteellistä määri-telmää verkkokauppaympäristöön. Tutkimuksen empiirinen osio toteutettiin sisällönanalyysin menetelmin pitkittäistutkimuksena vuosi-na 2014 ja 2018. Aiempien teorioiden ja esitutkimuksen perusteella koottiin 42 vuorovaikutteisuu-den elementin koodausrunko 101 suomalaisen verkkokaupan analysoimiseksi. Vuorovaikutteisuu-den kehityksestä ei löytynyt tilastollisesti merkitsevää kehitystä, mutta kehitystä löydettiin eri verk-kokauppakategorioiden osalta ja yksittäisten elementtien välillä. Tulos oli yllättävä, sillä kansainvälisen kilpailun lisääntyminen ja Amazonin mahdollisen Suomeen tulon luulisi lisäävän verkkokauppojen halua kehittää sivustojaan. Kiinnostavaa on, miten Amazonin mahdollinen tulo lopulta vaikuttaa suomalaisten verkkokauppojen vuorovaikutteisuuteen ja muok-kaako mahdollinen uusi kilpailutilanne vuorovaikutteisuuden ilmentymistä jollakin muulla tavalla. Syy sille, että Amazonin uhka ei ole saanut suomalaisia verkkokauppoja lisäämään vuorovaikuttei-suuttaan, jää kuitenkin tulevien tutkimuksien selvitettäväksi.
Keywords: Vuorovaikutteisuus, verkkokauppa, sisällönanalyysi, välinekeskeinen vuorovaikutteisuus, kaksisuuntainen kommunikaatio