Tekoälyn käyttö pankkialalla: Käyttökohteet ja rajoitukset - Tolppanen, Sanna (My University, 2026)
Tekoälyn kehittyminen erityisesti generatiivisen tekoälyn osalta tarjoaa uusia tapoja asiakkaiden palvelemiseen pankkialalla. Chatbotit antavat pankeille mahdollisuuden asiakaspalveluun ympäri vuorokauden asiakkaille sopivana ajankohtana. Koneoppimisen menetelmiä voidaan hyödyntää monissa tehtävissä ja tässä tutkielmassa tarkastellaan, missä pankkitoiminnan osa-alueissa tekoäly on jo käytössä ja mitkä tekijät rajoittavat tekoälyn käyttöä. Kirjallisuuskatsauksena toteutetun tutkimuksen mukaan koneoppiminen on ollut käytössä pankkialalla jo pitkään, mutta suurien datamassojen käsittelyyn ja automaattiseen päätöksentekoon syvät neuroverkot ovat tuoneet tehokkuutta. Asiakaspalvelun osalta chatbotit ovat tulleet yhdeksi palvelukanavaksi, vaikka ne pystyvät vain rajallisesti hoitamaan asiakkaiden asioita. Rahanpesun ja väärinkäytösten estämisessä tekoäly on osoittanut parhaat ominaisuutensa vilpillisten toimien löytämisessä. Tekoälyn käyttöä rajoittaa tiukka sääntely, joka tulee pääsääntöisesti Euroopan Unionilta. Toinen suuri rajoittava tekijä on pankkien vanhat järjestelmät, joiden muuttaminen tekoälyä tehokkaasti hyödyntäviksi on kallista ja hankalaa. Pankkien pitää myös ottaa huomioon tekoälyn tekemien päätösten ja vastausten oikeudenmukaisuus ja asiakkaiden arkaluontoisen datan käsittely, jotta asiakkaiden luottamus säilyy. Tutkielman perusteella voidaan päätellä, että pankkialalla tekoälyä voidaan hyödyntää laajasti, mutta tekniset ja eettiset rajoitteet hidastavat käyttöönottoa.
Keywords: tekoäly; pankki; chatbotti; sääntely; data