Varsinais-Suomen terveyspalveluiden palveluverkko — soteuudistuksen ja hyvinvointivaltion muutoksen näkökulmasta - Virtanen, Laura (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Sote-uudistusta pidetään Suomen suurimpana julkishallinnollisena uudistuksena. Sen taustalla voidaan nähdä laajempi hyvinvointivaltioiden kokema muutos, joka on johtanut kansainväliseen terveydenhuoltojärjestelmien uudistusten sarjaan. Se, miten kukin hyvinvointivaltio kokee tämän muutoksen, ja miten siihen pyritään vastaamaan, riippuu hyvinvointivaltion ominaispiirteistä. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan sote-uudistusta sen syiden, tavoitteiden ja toimenpide- ehdotusten sekä hyvinvointivaltion kehityksen näkökulmasta. Lisäksi tutkimuksessa mennään syvällisemmin siihen, miten sote-uudistusta perustelevat syyt ovat nähtävissä Varsinais-Suomessa. Varsinais-Suomen osalta selvitetään myös se, miten sote-uudistus mahdollisesti muuttaisi palveluiden saatavuutta muun muassa valinnanvapauslain seurauksena. Tutkimuksen yhteydessä tuotettiin Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteaineisto. Valtaosa tarkasteluista toteutettiin paikkatietomenetelmin. Kirjallisuuskatsauksen perusteella hyvinvointivaltion muutoksen taustasyiksi nostettiin muun muassa demografinen muutos ja kustannusten kasvu. Nämä ovat yhteneviä niiden syiden kanssa, joilla myös sote-uudistuksen tarvetta perustellaan. Sen sijaan tavoitteiden ja toimenpiteiden osalta yhteys hyvinvointivaltion muutoksen ja sote-uudistuksen välillä oli enemmän riippuvainen terveydenhuoltojärjestelmien ominaispiirteistä. Huomioitavaa oli se, kuinka selvästi sote-uudistusta perustelevat tekijät oli havaittavissa Varsinais-Suomen alueelta. Erityisesti juuri demografinen muutos ja osittain siitä johtuva kustannusten kasvu korostuivat tarkasteluissa. Myös saatavuudessa ja sairastavuudessa esiintyi alueellisia eroja. Lisäksi optimointitarkastelu paljasti alueellista tehottomuutta ja päällekkäisyyttä perusterveydenhuollon toimipisteissä. Tutkimuksessa käytetyillä saatavuuskriteereillä näyttäsi siltä, että terveysasemien määrää voitaisiin vähentää Varsinais-Suomessa yli 30 prosentilla saatavuuden siitä merkittävästi kärsimättä. Tiivistämistä osaltaan edesauttaa valinnanvapauden lisääntyminen. Kuitenkin vuoden 2017 palveluverkon perusteella valinnanvapaus ei tulisi lisääntymään kuin osalla Varsinais-Suomen väestöstä.