Risk factors of Tourette syndrome – A nationwide register study - Leivonen, Susanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2025)
Tourette syndrome (TS) is a neurodevelopmental disorder characterised by both motor and vocal tics. The syndrome’s etiology of the syndrome is not fully understood, although it is known that it has a hereditary component. This study aimed to examine prenatal, perinatal and parental risk factors for TS. Another aim was to validate TS diagnoses in the Finnish Hospital Discharge Register (FHDR). The study identified all children born between 1991-2010 diagnosed with TS or other tic disorders in the FHDR before 2010. The study was based on nested case-control design, and each case was matched to four controls identified from the Finnish Population Register Center (FPRC). Data were collected from FHDR, Finnish Medical Birth Register (FMBR) and FPRC. Conditional logistic regression analyses were used to used to examine the association between the exposures and TS. Prenatal maternal smoking was associated with TS when comorbid with Attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD). Nulliparity was associated with TS, and increasing parity was associated with decreasing risk for TS/CT (Chronic Tic Disorder). The birth weight of 4000-4499g was associated with a decreased risk for TS. Any maternal and paternal psychiatric diagnoses were associated with an increased risk for TS. However, the association between maternal psychiatric disorders, and TS/CT was stronger than the association between paternal psychiatric disorders and TS/CT, and all maternal-specific diagnostic categories were associated with TS/CT. The validity of the register-based diagnoses in the FHDR was good. This study identified risk factors associated with TS including nulliparity, parental psychiatric disorders and prenatal maternal smoking when TS is comorbid with ADHD. Further research is needed to elucidate the mechanism of the found associations.

Touretten oireyhtymän riskitekijät – kansallinen rekisteritutkimus Touretten oireyhtymä on lapsuusiässä alkava kehityksellinen neuropsykiatrinen häiriö, jonka ydinoireita ovat sekä motoriset että äänelliset nykimisoireet eli tic-oireet. Touretten oireyhtymän syntyyn vaikuttavat perintötekijät, mutta etiologia ei ole vielä tarkasti tiedossa, ja myös ympäristötekijöiden on arvioitu vaikuttavan häiriön puhkeamiseen. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia äidin raskauden aikaisen tupakoinnin, synnytykseen liittyvien riskitekijöiden sekä vanhempien psyykkisen sairastavuuden yhteyttä Touretten oireyhtymään. Lisäksi tutkimuksessa arvioitiin Touretten oireyhtymän diagnoosin paikkansapitävyyttä Hoitoilmoitus-rekisterissä. Tutkimusaineisto koostui 1991-2010 syntyneistä henkilöistä, jotka olivat saaneet Touretten oireyhtymä tai krooninen tic-häiriö diagnoosin. Jokaiselle tapaukselle poimittiin neljä verrokkia, jotka oli kaltaistettu sukupuolen, iän ja asuin paikan mukaan. Tiedot kerättiin Hoitoilmoitusrekisteristä, Syntymärekisteristä sekä Väestörekisteristä. Logistisen regressioanalyysin avulla on tutkittu yhteyttä altistuksen ja Touretten oireyhtymän välillä. Äidin raskauden aikainen tupakointi oli yhteydessä Touretten oireyhtymään silloin, kun lapsella/nuorella oli myös ADHD. Raskauteen ja synnytykseen liittyvistä tekijöistä synnyttymättömyys oli yhteydessä Touretten oireyhtymään. Syntymä-paino 4000g–4499g oli yhteydessä matalampaan Touretten oireyhtymän riskiin. Sekä äidin että isän psykiatrinen diagnoosi oli yhteydessä Touretten oireyhtymään/krooniseen tic-häiriöön, mutta yhteys äidin psykiatrisen sairastavuuden ja Touretten oireyhtymän /kroonisen tic-häiriön välillä oli voimakkaampi. Kaikki diagnostiset kategoriat äitien osalta olivat yhteydessä Touretten oireyhtymään/ krooniseen tic-häiriöön. Hoitoilmoitusrekisteriin kirjatut Touretten oireyhtymä diagnoosit olivat luotettavia. Tämä tutkimus tunnisti Touretten oireyhtymään liittyviä riskitekijöitä. Lisää tutkimustietoa tarvitaan, jotta voidaan arvioida mihin havaitut yhteydet perustuvat.