Hydrolysoituvien tanniinien biosynteesipolku ja hydrolysoituvia tanniineja sisältävien kasvilajien taksonomia - Hauta, Laura (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Hydrolysoituvia tanniineja esiintyy luonnossa runsaasti erilaisissa kasvilajeissa ja kasvien osissa. Näiden kasvilajien luokitteluun on olemassa monta erilaista tapaa. Hydrolysoituvien tanniinien avulla kasvilajien on todettu mm. puolustautuvan kasvinsyöjiä vastaan. Tämän seurauksena ymmärrys hydrolysoituvien tanniinien rakenteesta ja ominaisuuksista on tärkeää. Tutkielman kirjallisessa osassa perehdytään hydrolysoituvien tanniinien biosynteesipolkuun lähtien yksinkertaisista galloyyliglukooseista ja päätyen aina rakenteellisesti monimuotoisiin oligomeerisiin ellagitanniineihin. Lisäksi kartoitetaan hydrolysoituvia tanniineja tuottavia kasvilajeja sekä tutustutaan näiden kasvilajien taksonomiaan kahden yleisimmin käytetyn luokittelujärjestelmän, Cronquistin järjestelmän ja APG III-järjestelmän, avulla. Tutkielman kokeellisessa osassa eristettiin ja karakterisoitiin hydrolysoituvia tanniineja jokaiselta biosynteesipolun haaralta. Lisäksi jokaisen biosynteesihaaran esimerkkiyhdisteelle luotiin nopea MRM-kvantitointimenetelmä (multiple reaction monitoring), minkä avulla yhdisteen tunnistaminen on jatkossa nopeampaa. Tämä menetelmä luotiin käyttäen nestekromatografiaa yhdistettynä massaspektrometriin. ECD-spektroskopiaa käytettiin myös apuna. Työssä tavoitellut hydrolysoituvat tanniinit saatiin pääsääntöisesti eristettyä ja tunnistettua niiden retentioajan, UV-, MS/MS- ja ECD-spektrin avulla. Myös tavoitellut MRM-menetelmät saatiin luotua jokaiselle malliyhdisteelle käytetyillä menetelmillä. MRM-kvantitointimenetelmän avulla pystyttiin havaitsemaan kuinka hydrolysoituvat tanniinit muodostuvat biosynteesipolkua pitkin ja tämän avulla saatiin tietoa myös yhdisteen aktiivisuuksista.