Herodotoksen ja Thukydideen ideaalit ja historiankirjoitus - Juha Isotalo (Turun yliopisto, 2022)
Tämä teos käy käsiksi Herodotoksen ja modernin historiankirjoituksen isäksi kutsutun Thukydideen omiin määritelmiin tehtävästään. Se tutkii eroja ja samankaltaisuuksia heidän ideaaliensa välillä ja vertailee, miten Herodotoksen Historiateos ja Thukydideen Peloponnesolaissota on toteutettu.
Nykyaikainen kuva molemmista kirjoittajista rakentuu heidän erojensa varaan. Herodotos halusi, että ihmisten merkittävät teot eivät unohdu ja tapahtumien syyt paljastuvat. Thukydideen mukaan oli kirjoitettava oman aikansa tapahtumista ja esitettävä vain se, mikä on totta.
Heidän ideaalinsa eroavat toisistaan, mutta yhteistä niille on tavoite paljastaa totuus tapahtumien taustalla. Työnsä toteutuksessa he muistuttivat toisiaan vieläkin läheisemmin.