Vaikuttavuusinvestoiminen keinona elintapasairauksia ennaltaehkäisevien interventioiden toteuttamiseen - Löytty, Laura (My University, 2021)
Terveys on koko elämän kantava voimavara ja tärkeä arvo. Tarve muuttaa nykyistä suoritusperusteista ja sairauksien hoitoon keskittynyttä terveydenhuollon järjestelmää ja siirtyä kohti vaikuttavuusperusteista, ennaltaehkäisevää mallia on realisoitunut monien syiden takia. Sekä globaalilla että Suomen tasolla terveydenhuollolla on suuria haasteita hyödyntää resurssejaan tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti kustannusten nousun takia. Yksi syy kustannusten nousun takana väestön ikääntymisen lisäksi on jatkuvasti nouseva määrä potilaita, jotka sairastavat monia ennaltaehkäistävissä olevia kroonisia sairauksia samanaikaisesti. Vaikuttavuusperusteista terveydenhuoltoa pidetään ratkaisuna terveydenhuollon tulevaisuuden haasteisiin. Vaikuttavuusperusteisen terveydenhuollon ytimessä on vaikuttavuusperusteinen kannustinmalli, jossa suoritemäärän sijasta palkitaan hoidon vaikuttavuudesta. Vaikuttavuusperusteisen järjestelmän integroiminen yhteiskuntaan tarvitsee uusia rahoitusmekanismeja, kuten vaikuttavuusinvestoimista. Vaikuttavuusinvestoiminen on tulosperusteista toimintaa, jossa sijoittaja tarjoaa yksityistä pääomaa etupainotteisesti vaikuttavuutta tavoitteleviin hankkeisiin. Jos vaikuttavuus toteutuu, julkinen toimija hyötyy siitä mm. säästöjen ja tuottavuuden nousun kautta. Julkinen toimija maksaa sijoittajille vaikuttavuuden toteutumisen jälkeen tuottoa. Health Impact Bond on esimerkki vaikuttavuusinvestoimisen instrumentista. Tämän tutkimuksen tarkoitus on tutkia maailmalla toteutettujen elintapasairauksiin keskittyvien Health Impact Bond -hankkeiden (HIB) mittareita, tavoitteita, sijoittajien tuoton muodostumista ja sijoittajien riskien vähentämisen keinoja. HIB-hankkeet ovat keskenään monilta ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia. Kaikille yhteistä on pilottipohjainen toiminta. Kaikissa HIB-hankkeissa on mukana institutionaalisia sijoittajia. HIB-hankkeiden mittaristot sisältävät 1-3 mittaria ja suurimmalla osalla hankkeista on sekä taloudellista arvoa että terveyden tai hyvinvoinnin tilaa kuvaavat mittarit. Tarkkojen vaikuttavuustavoitteiden osalta ei ole löydettävissä yhtäläisyyksiä. Lähes kaikissa hankkeissa on hyödynnetty sijoittajille suunnattuja riskien vähentämisen keinoja.
Keywords: vaikuttavuusinvestoiminen, vaikuttavuusperusteinen terveydenhuolto, tulosperusteiset rahoitussopimukset, elintapasairauksien ennaltaehkäisy