Aikuisen pitkittynyt sivuontelotulehdus - miten tutkin ja hoidan? - Laulajainen-Hongisto, Anu; Sahlman, Johanna; Sillanpää, Saara; Puhakka, Tuomo; Alakärppä, Antti; Virkkula, Paula (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Pitkittynyt sivuontelotulehdus on yli 12 viikkoa kestänyt nenän ja sivuonteloiden sairaus, jonka pääoireita ovat nenän tukkoisuus, eritteisyys ja limaisuus. Lisäksi voi esiintyä hajuaistin heikkenemistä ja kasvojen paineoireita. Potilas tutkitaan huolellisesti, ja pahentavat tekijät, kuten astma ja allergiat tutkitaan ja hoidetaan hyvin. Nenä tutkitaan otsavalaisimella ja nenäspekulumilla, myös limakalvo supistaen. Tupakointi lamaa nenän värekarvojen toimintaa ja huonontaa hoitovastetta, joten se on syytä lopettaa. Hoidoksi aloitetaan nenästeroidi säännölliseen käyttöön, nenäonteloita huuhdellaan suolavedellä ja nenän limakalvoja kostutetaan. Vaste arvioidaan kolmen kuukauden hoidon jälkeen.
Mikäli ei saavuteta riittävää hoitovastetta, tehdään lähete erikoissairaanhoitoon. Erikoissairaanhoidossa
nenä tutkitaan tähystämällä, kuvannetaan sivuontelot, tehdään tarvittaessa laboratoriotutkimuksia,
otetaan kudos- tai eritenäytteitä ja jos hoitotasapaino on riittämätön, harkitaan leikkaushoitoa sekä
tarvittaessa muita hoitomuotoja.