Hevoset kaupungin läheisyydessä – Pinomäen hevoskylä - Tuominen, Hilla (My University, 2016)
Tämän Pro gradu -tutkielman tavoitteena on selvittää Porin Pinomäen vahvuudet hevoskylänä, hevostilallisten motiivit hevosen omistamiseen sekä hevostiloihin liittyvät haasteet rurbaanisella vyöhykkeellä. Aihe on ajankohtainen, sillä hevostalouden kasvaessa hevosten määrä lisääntyy ja ne tulevat lähemmäs kaupunkeja ja ihmisiä. Pro gradu -tutkielmani pääasiallinen tutkimusmetodi on kvalitatiivinen haastattelututkimus. Tutkimus kattaa maantieteellisesti eri puolilta Pinomäkeä ravi- ja ratsuihmisiä, miehiä ja naisia iältään 20 - 63 vuotta. Tutkimuksessa on mukana myös ikään kuin erillisellä Honkaluodon alueella sijaitseva hevostila. Olen tehnyt seitsemän haastattelua Pinomäen hevostiloilla. Haastattelut sisältävät yhteensä 11 informanttia. Olen myös havainnoinut Pinomäen hevostilojen ympäristöä ja kuvannut aluetta. Tutkimukseni perusteella Pinomäen vahvuudet hevoskylänä ovat lyhyt matka keskustaan, erinomaiset hevosten ajo- ja ratsastusreitistöt, pinomäkiläisten hevosmyönteinen ja ymmärtävä asenne sekä hevostilallisten ja lajin harrastajien välinen varsin saumaton yhteistyö ja avunanto. Motiivina hevosten pitämiselle omilla tiloilla onkin arvomaailma, jossa erityisesti kaivataan maaseudulle ja käytännönläheisyyteen. Myös suhteellisen alhaiset hevosen pitoon liittyvät kustannukset ovat tärkeä syy oman hevostilan pyörittämiseen. Tutkimuksesta voi tehdä johtopäätöksiä rurbaanisella vyöhykkeellä sijaitsevien hevostilojen kohtaamista ongelmista. Porin Pinomäen hevostiloja uhkaa alueen lisääntyvä pientalorakentaminen sekä Pinomäen eteläpuolelle kaavoitetun tien rakentaminen yhdistämään valtatiet 8 ja 11 toisiinsa. Honkaluodon teollisuudelle kaavoitettu aluekin laajenee ja rakentaminen siellä lisääntyy. Kaavoituksen myötä hevostilat saattavat kohdata naapurisopuun, ympäristöasioihin ja liikenneturvallisuuteen liittyviä ongelmia.