Naisten asialla : Helvi Sipilä Yhdistyneiden kansakuntien apulaispääsihteerinä 1972–1980 - Virta, Marika (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Pro gradu -tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Helvi Sipilän roolia ja merkitystä naisten aseman edistämisessä ja naisten aseman esiintuomisessa YK:ssa Sipilän ollessa YK:n apulaispääsihteeri 1972–1980. Käsittelyssä oli Sipilän näkemykset naisten asemasta hänen puheidensa ja kirjeenvaihdon kautta, sekä hänen asettumisensa naisten aseman käsittelyssä tapahtuneeseen muutokseen YK:ssa 1970-luvulla. Metodisesti laadullisessa tutkimuksessa käytettiin sisällönanalyysia ja hyödynnettiin naistutkimusta apuvälineenä. Sipilä valittiin ensimmäisenä naisena korkeaan virkaan YK:ssa mikä inspiroi naisliikkeitä ympäri maailmaa. Viran korkeus aleni neuvotteluprosessissa, mikä oli pettymys osalle Suomen virkamiehiä. Viran korkeudesta huolimatta Sipilä vaikutti naisten aseman käsittelyn laajentumiseen YK:ssa määrittäessään työnkuvaansa, aikaisemmin tekemällään tutkimuksellaan sekä puheillaan. Vaikutukset näkyivät ensin naisten asemaa käsittelevässä toimikunnassa, mutta myöhemmin myös laajemmin YK:ssa muun muassa huomioitaessa naisten rooli väestökysymyksissä ja kehityksessä. Sipilä toimi kansainvälisen naisten vuoden pääsihteerinä ja pyrki edistämään vuoden tunnettavuutta koko ihmiskuntaa edistävänä teemavuotena. Naisten vuosi ollaan nähty naisten asemassa käännekohtana ja myös Sipilän viran huippukohtana. Vuoden aikana naisten erilaiset tavoitteet nousivat esiin, minkä Sipilä pyrki myös osittain huomioimaan. Hän kuitenkin pyrki ensisijaisesti nostamaan naiskysymykset osaksi jo huomiota nauttivia globaaleja kysymyksiä, sillä näki tämän kasvattavan hallitusten kiinnostusta naisten asemaa kohtaan. Sipilän strategiana voidaan nähdä naiskysymyksen valtavirtaistaminen YK:ssa hänen nostaessaan naisten asemaa esiin muun muassa kehityskysymyksen yhteydessä popularisoiden samalla naiset kehityksessä -ajattelua. Sipilä pyrki myös edistämään naisten omaa osallistumista, sillä hän näki, että naiskysymysten huomioimiseksi tarvittiin aktiivisia naisia mukaan kansalliseen ja kansainväliseen päätöksentekoon. Kansainväliseen päätöksentekoon Sipilä kannusti etenkin teollisuusmaiden naisia vetoamalla heidän vastuuseensa tukea kehittyvien maiden naisia.