Suomalaisten iltapäivälehtien retoriset keinot poliittisen imagon rakentamisessa : Ilta-Sanomien ja Iltalehden uutisointi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyistä vuosina 2019–2023 - Saukkonen, Veera (My University, 2025)
Tutkin sivuaineen pro gradu -tutkielmassani kahden suomalaisen iltapäivälehden, Ilta- Sanomien ja Iltalehden verkkouutisten retorisia keinoja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä koskevissa uutisissa. Tutkimuksen aineisto sijoittuu erinäisille ajanjaksoille vuosina 2019–2023. Tutkimus selvittää, millaisista Zelenskyiä koskevista aiheista Ilta-Sanomat ja Iltalehti ovat kiinnostuneita ja minkälaisia retorisia keinoja ne käyttävät hänestä uutisoidessa sekä eroavatko iltapäivälehtien tavat uutisoida Zelenskyistä toisistaan. Tutkimuksen aineisto on koottu iltapäivälehtien omien sivustojen hakutoimintojen ja internethaun avulla, tarkkaan määriteltyjä hakusanoja käyttämällä. Aineistoon kuuluu yhteensä 55 verkkouutista, joita tarkastelen hyödyntämällä retoriikan analyysia. Tutkimus osoittaa, että Ilta-Sanomien ja Iltalehden Zelenskyiä koskevassa uutisoinnissa tapahtuu vuosien 2019–2023 aikana selkeää muutosta. Ukrainan sodan alettua iltapäivälehdet muodostavat Zelenskyistä sankarikuvaa. Ennen Ukrainan sotaa iltapäivälehtien uutisointi poikkeaa kuitenkin sota-ajan ihailevasta uutisoinnista ja Zelenskyin työhistoriaa näyttelijänä ja koomikkona korostetaan. Kyseisestä työhistoriasta johtuen tuon ajan uutisten sävy on myös myöhempää uutisointia vähättelevämpää. Ilta-Sanomien ja Iltalehden uutisissa Zelenskyin tähtihetki sota-ajan sankarina sijoittuu sodan ensimmäisille kuukausille. Sen jälkeen häntä kohtaan alkaa kohdistumaan myös kritiikkiä, erityisesti sotatilanteen muuttuessa asemasodan kaltaiseksi. Zelenskyiä käsitellään useassa uutisessa julkkiksen tavoin ja hänen yksityiselämänsä sekä muut ei-poliittiset aiheet kiinnostavat iltapäivälehtiä suuresti. Ilta-Sanomien ja Iltalehden retoriset keinot on valjastettu puremaan juuri suomalaiseen lukijakuntaan. Iltapäivälehdet toteuttavat tätä kohdennettua tunteisiin vetoamista muun muassa samastumisen kautta. Tutkimus auttaa ymmärtämään laajempaa historiallista ja yhteiskunnallista kontekstia Ukrainan sodan taustalla ja sen vaikutusta Ilta-Sanomien sekä Iltalehden uutisointiin Zelenskyiä koskien.
Keywords: Zelenskyi, Volodymyr Zelenskyi, Ukraina, Ukrainan sota, iltapäivälehti, Ilta- Sanomat, Iltalehti