Tieto- ja viestintätekniikka matematiikan oppimisessa - Harry Silfverberg (Niilo Mäki Instituutti, 2022)
Tieto- ja viestintätekniikka on juurtunut luonnolliseksi osaksi kaikkien kouluaineiden opetusta. Matematiikassa digitaalitekniikan pitkään jatkunut kehitys on vähitellen muokannut jopa vähän huomaamattammekin sekä opettajien arkisia työvälineitä ja toimintatapoja että oppimisympäristöjä, joissa oppilaat matematiikan taitojaan kartuttavat. Eri kouluasteilla muutokset näyttäytyvät osin eriluonteisina. Muun opetusteknologisen kehityksen ohella matematiikkaan lisävärinsä on tuonut laskinten, näiden ohjelmistojen sekä oheislaitteiden voimakas kehitys. Sekä varsinaiseen laskentaan että matematiikan visualisointiin on kehitetty uusia tehokkaita innovaatioita. Kiinnittämättä kuitenkaan liikaa huomiota ajan myötä vaihtuviin yksittäisiin teknologisiin sovelluksiin koetamme tässä yhteydessä tarkastella pääpiirteittäin sitä, miten teknologinen kehitys on muuttanut ja muuttaa matematiikan opetuksen ja oppimisen kulttuuria kouluissa ja vapaa-aikana.
Matematiikan opetus ja oppiminen