Luonnonsuojelijaksi kasvaminen : identiteetin kehitys ja merkittävät elämäntapahtumat Suomen luonnonsuojeluliiton aktiivien elämäntarinoissa - Samsten, Katja (My University, 2019)
Tutkimuksen lähtökohtana on julkisesti todettujen ja tieteellisesti todennettujen ympäristöongelmien laaja tuntemus ja ristiriita yleisen ympäristötietoisuuden tason sekä luontoa ja ympäristöä turvaavan elämäntavan yleisyyden välillä. Ympäristömyönteisen toiminnan taustalla on nähty ympäristötiedon määrän kasvu, erityisesti lapsuuden luontokokemusten myötä saavutettu kiinteä luontosuhde ja ympäristöarvoiltaan altruistinen, ekosysteemien ja tulevien sukupolvien tarpeita turvaava, ajattelumalli. Luonnon- ja ympäristönsuojelujärjestöissä on vuosikymmeniä toiminut ympäristönsuojelullisiin tavoitteisiin paneutuvia ihmisiä, joita tässä tutkimuksessa nimitetään yhteisnimityksellä luonnonsuojelijat. Heidän elämäntarinoitaan tarkastelemalla on mahdollista saada selvyyttä siihen, mitkä tekijät ja kokemukset sitouttavat aktiiviseen luonnonsuojelutoimintaan; miksi tieto muuttuu toiminnaksi ja miten kehittyy luonnonsuojelijan identiteetti. Tutkimuksen tavoitteena oli ymmärtää luonnonsuojeluaktiivien elämänkulun merkityksellisiä kokemuksia ja vaikuttaneita tekijöitä luonnonsuojeluun sitoutuvan elämäntavan valinnassa ja luonnonsuojelijan identiteetin kehittymisessä. Tavoitteena oli myös kuvata niitä merkityksiä, joita luonnonsuojelijat antavat luontosuhteelleen ja toiminnalleen luonnonsuojelijana. Vaikuttavia tekijöitä on tarkasteltu erikseen lapsuuden ja nuoruuden ikäkausiin sekä aikuisuuteen kuuluvina. Elämänkaaren aikana merkittävimmät kokemukset ja vaikuttavat tekijät olivat luokiteltavissa 18 pääteeman alle. Tulosten mukaan luonnonsuojelijan identiteetin kehittymistä edeltää useita merkityksellisiä elämäntapahtumia ja kokemuksia, jotka voivat sijoittua mihin tahansa ikäkauteen. Aineistosta jäsentyi myös neljä luonnonsuojelijan elämänkulullista tyyppiä: Akateemiset vaikuttajat, Luontoalan ammattilaiset, Elämäntapavaikuttajat ja Luontoharrastajat. Eri tyypit muodostivat luonnonsuojelijan identiteettinsä joko yhteydessä nuorena tai aikuisena valittuun ammatti-identiteettiin, ekologiseen elämäntapaan tai sitoutuneeseen luontoharrastukseen. Aineiston keruun lähtökohtana on ollut elämäkertatutkimus. Aineisto koottiin Suomen luonnonsuojeluliiton aktiivien keskuudesta keräämällä heidän kirjoittamiaan teemaelämäkertoja omasta luonnonsuojelijan historiastaan. Tutkimusaineisto muodostui 32 elämäkerrallisesta tarinasta. Vastaajista 19 oli miehiä ja 13 naisia. Aineiston analyysissä käytettiin laadullista sisällönanalyysiä sekä teemoista kumpuavaa tyypittelyä fenomenologis-hermeneuttisella ja narratiivisella otteella tarkasteltuna.
Keywords: luonnonsuojelu, ympäristönsuojelu, luonnonsuojelijat, luonnonsuojelujärjestöt, ympäristöliikkeet, identiteetti, ympäristötietoisuus, elämäkertatutkimus, narratiivinen tutkimus, elämänkaari