Verosopimusten vaikutus Suomen verotusoikeuteen välillisistä kiinteistöluovutuksista saaduista tuloista - Chamba, Neli (My University, 2024)
Välillistä kiinteistöluovutusta koskeva TVL:n 10 § 10 a pykälä astui voimaan 1 maaliskuuta 2023. Samassa yhteydessä monenvälisen yleissopimuksen, jolla toteutetaan verosopimuksiin liittyvät toimenpiteet veropohjan rapautumisen ja voitonsiirron estämiseksi, 9 artiklaan tehty varauma peruutettiin. Lakimuutoksen ja monenvälisen yleissopimuksen 9 artiklaan tehdyn varauman peruuttamisen johdosta Suomi voi jatkossa verottaa Suomessa sijaitsevan kiinteän omaisuuden välillisestä luovutuksesta saatua tuloa. Vaikka Suomen kansallisesta lainsäädännöstä löytyy nyt välillistä kiinteistöluovutusta koskeva pykälä, emme pelkästään pykälää lukemalla voi päätellä Suomen verotusoikeutta välillisestä kiinteistöluovutuksesta saatuun tuloon. Voimassaoleva verosopimus rajoitetusti verovelvollisen asuinvaltion kanssa voi rajoittaa tai estää Suomen verotusoikeutta. Tutkielman tarkoituksena on tyypitellä Suomen voimassaolevat tuloverosopimukset verotusoikeuden salliviin ja sen kieltäviin verosopimuksiin. Kategorisoinnissa on otettu huomioon myös väliportaana toimivan omistajan oikeusmuoto kuten myös monenvälisen yleissopimuksen vaikutukset verosopimuksiin. Lisäksi erisisältöiset verosopimukset jättävät tilaa sopimusshoppailujärjestelyille, joissa verosopimuksessa tarkoitettua etua tavoitellaan verosopimuksen epäasianmukaisella käytöllä. Tutkimuksessa selvitän millä eri keinoin veroviranomaiset ja tuomioistuimet voivat puuttua verosopimusten väärinkäyttötilanteisiin. Selvityksessä on huomioitu niin kansainväliset kuin kansalliset veronkiertosäännökset. Yhteensä 74 verosopimuksen tarkastelun jälkeen lopputuloksena voimme todeta, että tällä hetkellä noin puolet - erityisesti vanhemmat - Suomen verosopimuksista eivät anna Suomelle oikeutta verottaa välillistä Suomessa sijaitsevien kiinteistöjen luovutuksista saatua tuloa. Välillistä kiinteistöluovutusta sallivat verosopimukset eroavat lisäksi väliportaan oikeusmuodon suhteen. Suppeimmissa verosopimuksissa välillisesti omistetun kiinteistön verotusoikeus sallitaan vain, mikäli kysymys on yhtiön osakkeiden tai muiden osuuksien luovutuksesta. Laajimmissa verosopimuksissa kiinteää omaisuutta omistavan yksikön oikeudellinen muoto ei ole esteenä verotusoikeuden käyttämiselle. Tutkielma on lainopillinen ja tutkimuslähteinä käytetään kansallisia, EU-oikeudellisia ja kansainvälisiä lähteitä. Erityisesti Suomen voimassaolevien verosopimusten luovutusartikla on tarkastelun kohteena.
Keywords: välillinen kiinteistöluovutus, verosopimus, verosopimuksen väärinkäyttö, veronkierto