Luontoliikunnan merkitys päiväkodissa lasten hyvinvoinnin kannalta - Arkimies, Siikri; Laakso, Senja (My University, 2025)
Tutkimuksen tavoitteena on perehtyä päiväkodin luontoliikunnan merkitykseen lasten hyvinvoinnin kannalta. Tarkastelun kohteena on metsässä toimivien varhaiskasvatuksen ryhmien henkilökunnan sekä lasten vanhempien näkemykset luonnon vaikutuksesta lasten fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Aihe on tärkeä, sillä sitä ei ole vielä tutkittu kattavasti. Kaupungistumisen myötä suurin osa lapsista asuu luonnon ulottumattomissa, ja etääntyy luonnossa toimimisesta. Lasten fyysinen aktiviisuus on laskussa, ja elektroniikkalaitteiden käyttö taas lisääntynyt. Luontoympäristö tarjoaa oppimisympäristön ja stressinlievitystä. Metsä kannustaa liikkumaan ja saa aikaan hyvää mieltä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena. Aineisto kerättiin kahdella puolistrukturoidulla haastattelulla, sekä sähköisellä Webropol-lomakkeella. Haastattelimme metsäesikouluryhmän ja -päiväkotiryhmän henkilökuntaa, sekä toisen ryhmän vanhempia. Aineisto analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin menetelmällä. Tulokset osoittivat, että luontoliikunnalla on positiivisia vaikutuksia sekä lasten psyykkiseen, että fyysiseen hyvinvointiin. Luonnolla on stressiä lievittävä vaikutus. Lapset myös jaksavat luontoliikunnan jälkeen paremmin levätä, jonka ansiosta liikkumiseen on enemmän energiaa. Lisäksi tuloksista kävi ilmi, että lapset jatkavat innoissaan luonnossa liikkumista myös vapaa-ajalla. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että luontoliikunta tukee lasten psyykkistä sekä fyysistä hyvinvointia monella eri tavalla. Luontoliikunta tukee myös laasten jaksamista liikunnan ja levon määrän ansiosta. Tutkimus tukee aiempaa tutkimusta ja kannustaa hyödyntämään luontoa enemmän varhaiskasvatuksessa.
Keywords: hyvinvointi, luontoliikunta, luontoympäristö, stressinsietokyky, varhaiskasvatus