Mehiläiset Plinius vanhemmalla : Teoksessa Naturalis historia - Kokko, Miio (My University, 2024)
Kandidaatin tutkielmassani tarkastelen Plinius vanhemman teosta Naturalis Historia ja sitä, miten hän on kirjoittanut mehiläisistä. Tarkempi tutkimuskysymys on se, miten Plinius on kirjoittanut mehiläisistä ikään kuin vertauksena hänen aikansa roomalaiselle yhteiskunnalle ja mitä ihailevia piirteitä tekstistä löytyy. Aineistona käytin teoksen Naturalis Historia lukuja 11.11–70, jotka käsittelevät mehiläisiä ja niiden yhdyskuntaa. Kävin luvut läpi lähilukumenetelmällä ja poimin sieltä tutkimuskysymykseeni vastaavat kohdat analysoitavaksi. Poimittavat kohdat sisälsivät sanoja tai ilmaisuja, joita yleensä käytetään latinankielisessä materiaalissa viittamaan ihmisten toimintaan tai ihailua kuvaavia sanoja kuten mirus. Poimittuja kohtia olivat myös suorat vertaukset ihmisiin. Tutkimustulos on, että Pliniuksen kuvaus mehiläisistä voidaan tulkita vertailevana kuvauksena mehiläisten ja ihmisyhteisön välillä. Kuvaus antaa viitteitä siitä, minkälaisena pidettiin ihanteellista yhteiskuntaa ja sen osia. Ihailu tulee ilmi tekstissä käytetyistä sanavalinnoista sekä mehiläisten toimintatapojen ylivertaisuuden korostamisesta.
Keywords: Plinius, mehiläiset, luonnonhistoria, ihanneyhteiskunta