Eteisvärinän rytminsiirto - milloin, kenelle ja kuinka monta kertaa? - Jaakkola S; Airaksinen J (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Rytminsiirto on tärkeä akuutin eteisvärinäkohtauksen hoitomuoto. Sitä on syytä käyttää harkitusti, sillä se voi pahimmillaan olla hyödytön ja potilasturvallisuutta vaarantava toimenpide. Eteisvärinän keston varma selvittäminen on keskeinen tekijä akuutin eteisvärinäkohtauksen rytminsiirron turvallisuuden takaamiseksi. Elektiiviseen rytminsiirtoon liittyy asianmukaisen antikoagulaation aikanakin lyhytaikaisesti noin nelinkertainen aivohalvausriski verrattuna rytminsiirrosta pidättäytymiseen. Eteisvärinä uusiutuu varsin usein onnistuneenkin rytminsiirron jälkeen, ja siksi sen yhteydessä tulee aina arvioida eteisvärinän estohoidon tarve tai harkita sykkeenhallintaan siirtymistä. Sinusrytmin tavoittelu ei tuo ennustehyötyä edes nuorille eteisvärinäpotilaille.