Pomokin voi uupua – laadullinen tutkimus johtajien työuupumuksesta - Laivonen, Sami (My University, 2023)
Johtajien työuupumus on nykypäivänä yleisempää kuin ehkä luulemmekaan. Johtajista piirtyy helposti sankarillinen kuva, ja heitä saatetaan siten pitää immuunina työuupumukselle. Tilastot kuitenkin puhuvat toista kieltä. 2020-luvulle tultaessa moni johtaja kokee olevansa uupunut, ja useat ovat kokeneet täyden loppuun palamisen. Johtajien työuupumus näyttäisi olevan vähän puhuttu aihe, mikä voi olla syy siihen, että aihetta on myös akateemisesti tutkittu vähän verrattuna työntekijöiden työuupumukseen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella työuupumusta johtajien näkökulmasta. Johtajalla tarkoitetaan tässä yhteydessä kaiken tasoisia esihenkilöitä, joilla on työssään alaisia johdettavana. Tutkimuksen tutkimuskysymykset ovat: 1. Mitkä tekijät ovat yhteydessä työuupumukseen johtajilla, sekä 2. Miten uupumuksen kokeneet johtajat näkevät kokemuksensa jälkeenpäin, ja mitä he ovat oppineet kokemuksestaan? Näiden tutkimuskysymysten kautta tutkimuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä johtajien työuupumuksesta, sekä nostaa aihetta esille. Tutkimuksen empiirinen osuus toteutettiin haastattelemalla 11 työuupumuksen kokenutta johtajaa eri toimialoilta ja eri asemista. Haastattelut olivat luonteeltaan puolistrukturoituja, ja niissä johtajat saivat kysymyksiin vastaamisen ohella vapaasti kertoa kokemuksistaan. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että johtajien työuupumus on moniulotteinen ilmiö, ja erilaisia uupumuksia on yhtä paljon kuin uupuneitakin. Uupumuksen ilmenemisessä, sekä uupumuksen taustavaikuttajissa on paljon samoja elementtejä kuin työntekijöiden työuupumuksessa. Johtajia kuormittavat kuitenkin myös tekijät, jotka ovat erityisen tyypillisiä johtamistyölle. Näitä ovat muun muassa epäselvät työajat, suuri työmäärä, yksinäisyys, sekä arvoristiriidat. Myös persoonallisuustekijöillä ja johtamistyylillä on vaikutusta johtajien työuupumuksen riskiin. Tutkimus pyrki myös selvittämään, miten uupumuksen kokeneet johtajat näkevät työuupumuksen jälkikäteen katsottuna, ja miten kokemus on heitä opettanut. Moni oli ammentanut kokemuksesta voimavaroja, mutta moni myös tunnusti aiheen arkaluontoisuuden. Työuupumus voidaan nähdä uhkana johtajan auktoriteetille, mikä vaikeuttaa ilmiön käsittelyä yhteiskunnallisesti. Tutkimus nostaa esille johtajien työuupumuksen monia eri puolia, mutta jättää myös tilaa useille jatkotutkimusaiheille.
Keywords: johtajien työuupumus, työuupumus, johtaja, työhyvinvointi, laadullinen tutkimus