Kutsumus ja työmahdollisuudet lisäävät lääkärin tyytyväisyyttä ammattiin - Halava, Heli; Parmanne, Piitu; Mattila, Pyry; Heikkilä, Teppo; Heistaro, Sami; Sumanen, Markku; Kaila, Minna (Finland, 2026)
Lähtökohdat   Lääketieteen opintoihin hakeutumisen motiivit ovat viime vuosina muuttuneet. Tutkimuksessa selvitettiin hakuun vaikuttaneita tekijöitä ja niiden vaikutusta ammattiin tyytyväisyyteen.
Menetelmät   Aineistona oli Lääkäri 2023 -kysely, joka lähetettiin satunnaisotannalla poimituille alle 70-vuotiaille lääkäreille. Vastauksia saatiin 4 885 (49 %). Hakutekijöiden yhteyksiä tutkittiin faktorianalyysilla ja tyytyväisyyttä ammattiin logistisella regressiolla.
Tulokset   Yleisin yksittäinen tekijä lääketieteen opintoihin hakeutumiseen oli kiinnostus ihmiseen (81 %). Hyväpalkkaisuus oli tärkein motivaatiofaktori alle 40-vuotiailla (viisiportaisen asteikon keskiarvo 2,90; 95 %:n LV 2,87–2,93) ja terveyskeskuksessa työskentelevillä (2,82; 2,77–2,87), laajat työmahdollisuudet puolestaan sairaalassa työskentelevillä (2,61; 2,57–2,66). Naisilla hakemiseen vaikuttivat enemmän kutsumus ja koulumenestys, miehillä hyväpalkkaisuus ja työmahdollisuudet. Tyytyväisyyttä ammattiin lisäsivät kutsumus (OR 1,4; 95 %:n LV 1,29–1,53), laajat työmahdollisuudet (1,21; 1,11–1,32) ja miessukupuoli (1,28; 1,06–1,53).
Päätelmät   Lääkärien mahdollisuuksia toteuttaa kutsumuksen ja työmahdollisuuksien motivaatioita tulee vahvistaa, sillä ne lisäsivät tyytyväisyyttä ammattiin ja vähensivät tyytymättömyyttä.