VR-teknologian mahdollisuudet ja haasteet astronauttien koulutusympäristönä - Virtanen, Lauri (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan virtuaalitodellisuusteknologioiden hyödyntämistä astronauttien koulutuksessa keskittyen erityisesti avaruuskävelyihin ja Artemis-kuulentoihin. Työ toteutetaan kirjallisuuskatsauksena, jossa analysoidaan virtuaalitodellisuuden historiallista kehitystä, teknisiä peruspilareita sekä sen suhdetta perinteisiin koulutusmenetelmiin, kuten NASA:n analogisiin koulutusympäristöihin. Tutkimuskysymysten (TK1–TK3) pohjalta selviää, että virtuaalitodellisuudella on neljä keskeistä sovelluskohdetta astronauttikoulutuksessa: 1) painottomuuden simulointi robotiikka- ja liiketuntojärjestelmillä, 2) immersiivinen ympäristönmallinnus Kuun pinnan topografialla, 3) erikoisoperaatioiden ja laitteiston virtuaaliprototypointi sekä 4) monimutkaisten ja vaarallisten operaatioiden simulointi. Tulokset korostavat virtuaalitodellisuuden keskeistä merkitystä tulevien kuu- missioiden, kuten Artemis-ohjelman, koulutuksessa: sen avulla voidaan toistettavasti ja turvallisesti simuloida Kuuhun laskeutumis- ja liikkumistehtäviä, näytteenottoja sekä telerobotiikka- ja etäoperaatioita. Samalla tunnistetaan merkittävät haasteet: simulointien realistisuuden ja haptisen palautteen puutteet, yksilöllinen virtuaalitodellisuussairausherkkyys, taitojen siirrettävyyden validointitarve sekä teknologian nopean kehityksen edellyttämä jatkuva päivitys- ja ylläpitotyö. Päätelminä korostetaan hybridimallin tarvetta, jossa virtuaalitodellisuus täydentää analogisia ja perinteisiä menetelmiä, sekä järjestelmien kehityssuuntia kohti entistä todentuntuisimpia virtuaalioppimisympäristöjä. Jatkotutkimuksissa suositellaan empiiristä validointia virtuaalitodellisuusharjoitusten vaikutuksista astronauttien suoriutumiseen sekä erilaisten palautejärjestelmien vertailevaa analyysiä.
Keywords: virtuaalitodellisuus; astronauttikoulutus; avaruuskävely; kuulento; Artemis-ohjelma; kirjallisuuskatsaus; VR-simulaatio