Hampaan puutoksen aiheuttamat muutokset - Samooja, Lotta (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Syventävän työn aiheena on muutokset, jotka aiheutuvat yhden tai useamman hampaan puutoksesta. Työn tavoitteena on selvittää minkälaisia ongelmia syntyy näissä tapauksissa. Käsittelen tutkielmassani hampaan menettämisen ja poiston syitä sekä sen vaikutusta kasvojen ja suun anatomiaan ja fysiologiaan. Hampaan puutos vaikuttaa myös ulkonäköön, fonetiikkaan, psykososiaaliseen elämään sekä purentatehoon. Käsittelen myös lyhyesti erilaisia proteettisia hoitovaihtoehtoja. Yhdenkin hampaan puutos saa aikaan muutoksia jäljellä olevissa hampaissa. Seurauksena voi olla viereisten hampaiden migraatiota eli vaellusta, okklusaalisia interferenssejä sekä luun resorboitumista puutosaukon alueella. Etualueen hammaspuutokset vaikuttavat myös estetiikkaan, puhekykyyn ja itsetuntoon. Usein hammaspuutokset halutaankin korvata mahdollisimman pian hampaan menettämisen jälkeen. Kirjallisuuskatsausta varten perehdyin protetiikan alan kirjallisuuteen, Käypä hoito -suosituksiin sekä tieteellisiin artikkeleihin. Käytin Pubmed -tietokantaa etsiessäni tieteellisiä artikkeleita. Esittelen lopussa myös potilastapauksen, missä hampaan puutos korvattiin metallokeraamisella sillalla. Hampaan puutokset ovat usein aiheellista korvata, jotta vältytään sen aiheuttamilta seurauksilta. Joissain tapauksissa hammaspuutokset ovat kuitenkin hyväksyttäviä ja niiden korvaaminen voi olla kontraindikoitua. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että takahampaiden puutoksella olisi yhteys leukanivelhäiriöiden syntyyn ja niiden puuttuminen voisi nopeuttaa nivelrappeumaa. Kuitenkaan ei ole näyttöä siitä, että kyseisten hampaiden korvaaminen ehkäisisi leukanivelvaivojen kehittymistä. Hammaspuutosten korvaamisella voidaan kuitenkin vaikuttaa potilaan ulkonäköön, fonetiikkaan, psykososiaaliseen elämään, purentatehoon sekä estää viereisten hampaiden asentomuutokset. Hammaspuutosta korvattaessa tulee aina miettiä potilaslähtöisesti ja ottaa huomioon potilaan toiveet.