Ulkologistiikan tehostaminen layout-muutosten avulla - Vahtera, Aaro (My University, 2026)
Tutkimus toteutetaan Hiab Finland Oy:n Raision tehtaalla. Sen tarkoituksena on selvittää ulkologistiikan heikkoudet sekä kehittää sen toimintaa luomalla suunnitelma uudesta piha-layoutista sekä sen vaatimista uusista toimintaohjeista. Tutkimus suoritetaan, koska tehtaan piha-layoutin epäillään olevan paljon tehottomampi kuin mahdollisilla muutoksilla aikaan saatava piha-layout. Tehottomuuden taustalla on osittain tehtaan sisätilojen layout-muutokset, joiden takia valmiita tuotteita tulee ulos eri ovista kuin ennen. Tämän epäillään pidentävän valmiiden laitteiden kuljetuksia varastopaikoille. Tutkimuksella halutaan kerätä dataa ulkologistiikan nykytilasta, jotta mahdollisille muutoksille olisi konkreettisia perusteita. Ulkologistiikkaa tutkitaan havainnoimalla, haastatteluin sekä luomalla spagettidiagrammeja ulkotrukkien liikkeistä piha-alueella. Haastatteluilla selvitetään saapuvan tavaran toimitusten nykytilaa ja sitä, miten lastaus- ja purkutoimintojen rajoitteita ja mahdollisuuksia voidaan huomioida suunnittelutehtävässä. Haastatteluissa rekkakuskeilta kysytään saapuvan toimituksen lastaussuhde, lastataanko saman rekan kyytiin mitään sen lähtiessä ja kuinka paljon siihen lastataan. Spagettidiagrammit luodaan hyödyntäen trukeissa olevien tablettien GPS-seurantaa ja työvaihelomaketta, johon ulkotrukkienkuljettajat merkitsevät parhaillaan tekemänsä työvaiheen. Kerätyistä paikkatiedoista piirretään python-pohjaisessa analyysiympäristössä spagettidiagrammeja eri aikaväleiltä. Aikavälit valitaan työvaihelomakkeen pohjalta, jolloin yhteen spagettidiagrammiin voidaan piirtää jokin tietty työvaihe, kuten rekan lastaus tai purku. Spagettidiagrammista nähdään, mitä välejä ulkotrukkien kuljettajat joutuvat ajamaan ja kuinka paljon ajokilometrejä syntyy koko päivän aikana sekä tietyissä nimetyissä vaiheissa. Haastattelun tuloksista selviää, että suurin osa erilaisista kuljetuksista saapuu täysinä ja lähtee tyhjinä. Yleisimmällä kuljetusyhtiöllä tässä on kuitenkin suurempaa vaihtelua, sillä sen toimitukset ovat välillä vajaita ja se ottaa lähtiessään vaihtelevan määrän tavaraa mukaansa. Yhdellä harvinaisemmalla kuljetustyypillä on tapana ottaa lähtiessään valmiita laitteita mukaansa, ja tämä voidaan huomioida suunnittelutehtävässä purku- ja lastauspaikkoja suunniteltaessa. Spagettidiagrammeista nähdään, miten osa tehtaasta valmistuvista laitteista kulkee virtausta vastaan, kun ne kuljetetaan varastointipaikoilleen. Tämän korjaamiseksi valmislaitepaikkoja järjestellään uudelleen uuden layoutin suunnitelmassa. Haastatteluista ja havainnoinnista selviää, ettei rekkojen kiertosuuntaa voida vaihtaa rekkojen ovien yksipuolisuuden vuoksi. Samojen rekkojen hyödyntämisen niin lähtevän kuin saapuvan tavaran kuljetuksiin todetaan olevan harvinaista, mutta mahdollista. Asia huomioidaan myös layout-suunnitelmassa. Lopullisessa layout-suunnitelmassa tehtaan ulosajoportti vaihdetaan alueen toiseen reunaan. Muutoksen avulla pihalle saadaan lisää tilaa ja tulevaisuuden tiemuutoksesta aiheutuvat haitat saadaan ratkaistua jo nyt. Valmiiden laitteiden uudelleensijoittelun jälkeen alueelle lisätään toinen valmiiden laitteiden lastauspaikka. Uuden lastauspaikan ja uusien valmislaitepaikkojen ansiosta trukkien ajokilometrien oletetaan puolittuvan.

The study is conducted at the Raisio factory of Hiab Finland Oy. Its purpose is to identify weaknesses in outbound logistics and to improve its operations by creating a plan for a new yard layout and the new operating instructions required by it. The study is carried out because the factory’s yard layout is suspected to be significantly less efficient than a layout that could be achieved through possible changes. The inefficiency is partly due to changes in the factory’s internal layout, which have resulted in finished products exiting through different doors than before. This is suspected to increase the transportation distances of finished equipment to storage locations. The aim of the study is to collect data on the current state of outbound logistics in order to provide concrete justification for potential changes. Yard logistics is studied through observation, interviews, and by creating spaghetti diagrams of the movements of outdoor forklifts in the yard area. The interviews are used to determine the current state of incoming deliveries and how the constraints and possibilities of loading and unloading operations can be taken into account in the design task. In the interviews, truck drivers are asked about the load ratio of incoming deliveries, whether anything is loaded onto the same truck when it departs, and how much is loaded. The spaghetti diagrams are created using GPS tracking from tablets installed in the forklifts and a work phase form in which outdoor forklift drivers record the task they are currently performing. The collected location data is used to generate spaghetti diagrams for different time intervals in a Python-based analysis environment. The time intervals are selected based on the work phase form, allowing a specific task, such as truck loading or unloading, to be visualized in a single diagram. The spaghetti diagrams show the routes that forklift drivers must travel and the total driving distance accumulated during the day as well as during specific named tasks. The interview results show that most types of transports arrive full and leave empty. However, there is greater variation with the most common transport company, as its deliveries are sometimes partial and it takes a varying amount of goods when departing. One less common inbound transport type typically takes finished products when leaving, and this can be considered when designing unloading and loading areas. The spaghetti diagrams reveal that some of the equipment produced at the factory moves against the main flow when transported to storage locations. To address this, the placement of finished equipment storage areas are reorganized in the new layout plan. The interviews and observations indicate that the circulation direction of trucks cannot be changed due to the one-sided door configuration of the trucks. Using the same trucks for both outgoing and incoming transports is found to be rare but possible, and this is also considered in the layout design. In the final layout plan, the factory’s exit gate is relocated to the other side of the area. This change creates more space in the yard and resolves issues caused by future road changes in advance. After relocating the finished equipment storage areas, a second loading area for finished equipment is added. Thanks to the new loading area and the new storage locations, the driving distance of forklifts is expected to be reduced by half.
Keywords: layout-suunnittelu; ulkologistiikka; spagettidiagrammi; piha-layout; layout planning; yard logistics; spaghetti diagram; yard layout