Musiikillinen häiriö aivovaurion jälkeen - yleinen mutta harvoin tunnistettu oire? - Sihvonen Aleksi J; Soinila Seppo; Särkämö Teppo (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Musiikin havaitsemisen ja tuottamisen häiriö (amusia) ei ole tavanomaisessa kliinisessä työssä arvioitu oire, vaikka sitä esiintyy jopa puolella akuutin aivoverenkiertohäiriön sairastaneista potilaista. Amusiaa esiintyy yleisimmin oikean ohimo- ja otsalohkon sekä aivosaaren (insula) vaurioiden jälkeen, mutta sitä tavataan myös vasemman aivopuoliskon vaurion yhteydessä, joskin usein lievempänä ja ohimenevänä. Amusiaan liittyvät oikean aivopuoliskon valkean aineen ratojen, etenkin ventraalisen radaston, vaurio sekä ohimo- ja otsalohkon harmaan aineen atrofia ja toiminnalliset muutokset. Amusiassa myös puheen prosodisten piirteiden käsittely häiriintyy, mikä heikentää potilaiden arkipäivän kommunikointia ja sosiaalista kanssakäymistä. Laulaminen vaikuttaa lupaavalta amusian kuntoutusmuodolta, mutta aivovauriopotilaita käsitteleviä interventiotutkimuksia ei ole vielä julkaistu.