Sukupuolten väliset erot ammattikorkeakoulusta valmistuneiden insinöörien työllistymisessä - Kekkonen, Kristiina (My University, 2023)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on tarkastella ammattikorkeakoulusta valmistuneiden insinöörien työllistymistä ja siihen liittyviä tekijöitä sukupuolen näkökulmasta vuosi valmistumisen jälkeen. Tutkimuksessa ollaan siis kiinnostuneita sukupuolten välisistä eroista valmistumisen jälkeisessä työllistymisessä. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan, kuinka paljon nais- ja miesinsinöörien mahdolliset työllistymisen erot ovat muuttuneet vuosien 2011 ja 2021 välillä. Tutkimuksen aineistona käytettiin Insinööriliiton keräämiä sijoittumistutkimuksien kyselyitä vuosilta 2011 ja 2021. Sijoittumistutkimus on insinööriliiton vuosittain toteutettava kysely, jonka tarkoituksena on kerätä tietoa vastavalmistuneiden insinöörien työelämään siirtymisestä, työpaikan saamisesta, työn laadusta ja palkkatasosta. Kysely sisältää kysymyksiä myös insinöörikoulutuksesta, opintojen aikaisesta työskentelystä ja insinöörityöstä. Tutkielman aineiston analyysissa käytettiin määrällisiä tutkimusmenetelmiä. T arkemmin analyysissä hyödynnettiin pääkomponenttianalyysia, lineaarista regressioanalyysia, ristiintaulukointia, riippumattomien otosten t-testiä ja Mann-Whitneyn U-testiä. Tutkimuksen tulosten mukaan sukupuolten välillä oli havaittavissa eroja. Naisinsinöörit kokivat sukupuolensa vaikeuttavan työllistymistä valmistumisen jälkeen selvästi enemmän kuin miesinsinöörit. Eroja havaittiin myös bruttopalkassa: vastavalmistuneet miesinsinöörit saivat vuosi valmistumisen jälkeen keskimäärin parempaa bruttopalkkaa kuin naisinsinöörit. Insinöörin sukupuolen ei kuitenkaan todettu olevan tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä siihen, kokiko työllistymisen olleen vaikeaa itsestä riippumattomien tai henkilökohtaisten tekijöiden takia. Henkilöstä riippumattomien tekijöiden, kuten heikon työmarkkinatilanteen ja valmistumisajankohdan, todettiin kuitenkin selittävän koulutusta vastaavassa työssä olemisen kokemusta. Vuonna 2010 ja 2020 valmistuneiden insinöörien välillä ei havaittu tilastollisesti merkitsevää eroa valmistumisen jälkeisessä työttömyydessä silloin, kun vertailtiin kaikkien vastanneiden miesten ja naisten vastauksia toisiinsa. Toisaalta naisten vastaukset erosivat toisistaan tilastollisesti merkitsevästi, joten voidaan todeta, että vastavalmistuneiden naisinsinöörien työttömyys oli yleisempää vuonna 2010 kuin vuonna 2020.
Keywords: sukupuoli, insinööri, työllistyminen, sukupuolisegregaatio, ammattikorkeakoulut