Raskauden laukaisemat neuroplastiset ja kognitiiviset muutokset - Ponda, Jasmin (My University, 2025)
Raskaus laukaisee aivoissa neuroplastisia muutoksia. Muutoksia tapahtuu laajoilla alueilla sekä harmaassa aineessa että valkeassa aineessa, joiden tilavuus ja rakenne muuttuu. Huomattavimmat muutokset tapahtuvat harmaan aineen tilavuudessa erityisesti limbisessä järjestelmässä sekä ventraalisessa aivojuovassa, sekä aivokuorella alueilla, jotka säätelevät huomiota. Raskauden aikana aivokuoren on havaittu ohenevan sekä uurteisuuden tasoittuvan. Aivojen rakenteelliset muutokset tapahtuvat samaan aikaan hormonaalisten muutosten kanssa. Aivojen rakenteen lisäksi muutoksia on havaittu myös raskauden olevan yhteydessä muistiin ja havainnointiin liittyviin kognitiivisiin haasteisiin sekä tiettyihin käytösmalleihin, jotka muistuttavat muilla eläimillä havaittavaa pesänrakennuskäytöstä.
Keywords: raskaus, neuroplastisuus. kognitio, harmaa aine, valkea aine