Vuorovaikutustehtävät kehittyvää kielitaitoa tukemassa B1-ruotsin kielen oppikirjoissa - Jokihaara, Emilia (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on tutkia B1-ruotsin kielen oppikirjojen vuorovaikutustehtäviä sekä niiden oppimissisältöjä ja oppimisen menetelmiä. Tavoitteena on myös tarkastella, miten oppikirjat noudattavat opetussuunnitelman asettamia tavoitteita kehittyvälle kielitaidolle osana vuorovaikutusta. Aihetta on tärkeä tutkia, sillä oppikirjat ovat keskeinen osa kielten opetusta. Tutkimus toteutetaan laadullisena sisällönanalyysinä sekä aineisto- että teorialähtöisesti. Tutkimuksen aineisto koostuu kahdesta kuudennen luokan B1-ruotsin kielen oppikirjasta. Molemmat painetut oppikirjat sisältävät sekä tekstikirjan että tehtäväkirjan, eikä muuta opetusmateriaalia tarkastella. Tutkimus osoittaa vuorovaikutustehtävien oppimissisältöjen jakautuvan kahteen osaan: avoimen kielen tuottamisen ja kommunikaation harjoitteluun sekä tarkan ja strukturoidun kielen hallintaan, kuten ääntämiseen. Oppimisen menetelmissä puolestaan korostuu vapaa, ilman valmista mallia tapahtuva oppiminen esimerkiksi pelaamalla sekä mekaaninen oppiminen, kuten toistaminen. Tutkimuksen perusteella oppikirjat noudattavat vaihtelevasti opetussuunnitelman asettamia tavoitteita. Tutkimus tarjoaa opettajalle mahdollisuuden tarkastella kriittisesti oppikirjojen vuorovaikutustehtävien oppimissisältöjä sekä oppimisen menetelmiä. Tulosten perusteella opettajat voivat myös arvioida, miten oppikirjat noudattavat opetussuunnitelman tavoitteita. Ymmärtämällä oppikirjojen vahvuuden ja heikkoudet, voidaan opetusta toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla.
Keywords: Vuorovaikutus; kehittyvä kielitaito; B1-kieli; toinen kotimainen kieli; kielten opettaminen; oppikirjatutkimus