Koulujen puhelinkielto perusoikeuksien rajoitusedellytysten valossa - Ala-Kauttu, Tommi (My University, 2025)
Tämän notaarityön aiheena on niin sanottu koulujen puhelinkielto ja sen tarkastelu perusoikeuksien yleisten rajoitusedellytysten valossa. Koulujen puhelinkiellon säätämistä on perusteltu pyrkimyksellä palauttaa työrauha kouluihin. Notaarityön tarkoituksena on selvittää, täyttääkö puhelinkielto oppitunneilla ja niiden ulkopuolella perusoikeuksien yleiset rajoitusedellytykset sekä onko sääntely oikeasuhtaista ja perusteltua. Notaarityö on luonteeltaan oikeusdogmaattinen. Työssä tulkitaan ja systematisoidaan oikeutta erityisesti perustuslain, perusopetuslain ja hallituksen esityksen (HE 212/2024 vp) osalta. Keskeisessä osassa ovat sananvapauden ja omaisuuden suojan toteutumisen arviointi. Notaarityössä pyritään osoittamaan, että puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käytön ja säilytyksen sääntely oppitunneilla on perusteltu ja oikeasuhtainen toimenpide, joka edistää oppimisympäristön työrauhaa ja opiskelijoiden keskittymistä opetukseen. Sen sijaan puhelinkielto, joka ulottuu oppituntien ulkopuolelle rajoittaa tarpeettomasti oppilaiden sananvapautta ja omaisuuden suojaa ilman riittäviä perusteita. Notaarityön johtopäätöksen esitetään, että puhelimien käytön ja säilytyksen sääntely tulisi rajata ensisijaisesti vain oppitunteihin täsmällisellä ja tarkkarajaisella sääntelyllä.
Keywords: Mobiililaitteet, Perusoikeudet, Perusopetus, Perusopetuslaki, Puhelimet